Овочі-Ягоди-Сад

Ферма Warzywa Olejniczak спеціалізується на виробництві броколі для свіжого ринку

Броколі в Польщі

Броколі в Польщі
Гжегож Олейнічак

Ферма Warzywa Olejniczak Гжегожа Олейнічака, розташована в польському місті Любікув у гміні Санники Мазовецького воєводства, вже кілька років поспіль спеціалізується на виробництві броколі для свіжого ринку. Завдяки багаторічному досвіду технологію виробництва цих овочів на фермі можна назвати досконалою. В управлінні фермою Гжегожу Олейнічаку допомагає його донька Каміла.

 Ферма існує з 1985 року, а переробкою овочів і ягід займається з 1995 року. Warzywa Olejniczak — це сімейний бізнес, девіз якого: надання продукції найвищої якості за найкращою ціною. Багато років поспіль асортимент ферми включає кілька основних культур: огірки (їх переважно продають у засоленому вигляді), броколі, цибулю, моркву та садові суниці. Продукцію постачають клієнтам як у свіжому вигляді, так і у вигляді маринадів і солінь. Також продають очищену цибулю, основні покупці якої — підприємства із заморожування овочів. Крім того, перероблену продукцію постачають на комбінат SEKO, який виробляє різноманітні салати, рибні консерви та напівфабрикати з філе лосося й інших риб. 

ДЛЯ ХОРОШОГО ПОЧАТКУ 

Овочі на фермі Гжегожа Олейнічака вирощують на площі понад 70 га, включно з броколі на площі 30 га. Виробничий конвеєр планується з тим розрахунком, щоб мати можливість пропонувати свіжу капусту броколі із середини або кінця червня до пізньої осені, а враховуючи можливості зберігання — навіть до кінця грудня. Розсаду в господарстві самостійно не вирощують, її замовляють професійному постачальнику. 

Перші партії розсади зазвичай висаджують 13 квітня. Після посадки рослини одразу обприскують проти весняної капустяної мухи інсектицидом Proteus 110 OD (тіаклоприд, 100 г/л + дельтаметрин 10 г/л), як правило, з додаванням багатокомпонентного добрива (20 : 20 : 20) і біостимулятора росту Титаніт. Безпосередньо перед посадкою на полі лотки з розсадою (кореневу систему рослин) додатково замочують у підготовленому розчині інсектициду на основі хлорпірифосу з додаванням добрива. Завдяки цьому забезпечується надійний захист рослин від шкідників протягом перших тижнів росту. 

Саджанці висаджують у поле італійською розсадосадильною машиною Checchi & Magli з відстанню 70 . 37 см (36 тис. рослин на 1 га). За словами пана Гжегожа, добре висаджувати рослини на попередньо зрошений ґрунт, тоді він гарно контактує з кореневою системою рослин (кореневим кубиком) і ручне коригування положення рослин практично не потрібне. За раз висаджують 2–3 га, наступні конвеєрні посадки спочатку проводять щотижня, а потім — кожні 2 тижні, щоб урожай броколі дозрівав рівномірними партіями. 

ЖИВЛЕННЯ 

Багато уваги в цьому господарстві приділяється належній підготовці ділянки до посадки броколі, а також підживленню рослин. Передусім тут дбають про сівозміну: важливо, щоб броколі не поверталася на ті самі поля раніше, ніж через 4 роки. Іноді за один рік на одному полі броколі висаджують двічі за сезон, але в такому разі необхідна перерва у вирощуванні. 

Під час підготовки ґрунту акцент роблять на глибокому розпушуванні, регулюванні рН та внесенні обґрунтованих норм поживних речовин. 

Основою внесення добрив є аналізи ґрунту, що проводяться в господарстві щороку. Перед посадкою такі добрива, як Sulfammo 23 N-Pro, Pro Horti Complex, Eurofertil 33 N-Pro або Korn-Kali вносять у дозах, скоригованих відповідно до кількості поживних речовин у ґрунті на окремих ділянках. 

Броколі через місяць після посадки, коли треба починати вносити кальцію

Подальші підживлення проводять протягом періоду вегетації. Добрива вносять за допомогою культиватора, на якому встановлений бункер для добрив із дозаторами.  

Зазвичай перше внесення проводять на 3-й тиждень після висаджування розсади, а наступні — коли рослини починають змикати ряди. 

Під час вирощування броколі загалом вносять азоту приблизно 130–150 кг/га. На полях, де застосовується дощування, господар радить використовувати верхню дозу цього компонента, тобто вносити більші його кількості через імовірне промивання в ґрунт. Використовують гранульовані азотні добрива (аміачну селітру з бором або азотно-сірчане добриво Sulfammo 23 N-Pro та інші). 

Велика увага приділяється кальцію — елементу, надзвичайно важливому для хрестоцвітих овочів, особливо броколі. Кальцієві добрива (Wapniak Kornicki або Physiomax 975) вносять не пізніше, ніж за 3–4 тижні до посадки. Також під час росту (зазвичай на третьому тижні) з підживленням вносять азотнокальцієве добриво YaraLiva Nitrabor. 

Крім того, в господарстві практикується інтенсивна програма позакореневого живлення. Особливий акцент — на таких мікроелементах, як бор і молібден. На фермі Гжегожа Олейнічака проводять випробування різних програм позакореневого живлення на основі продуктів від різних виробників (Intermag, Dr Green, Timac Agro). 

Інтенсивний ріст броколі на полях Гжегожа Олейнічака

— Фермер, який вирощує броколі, не може дозволити собі помилок, пов’язаних із вирощуванням або агротехнікою. Адже насправді у нас є лише 60–65 днів, щоб отримати кінцевий продукт із товарною головкою, готовою до продажу, — підкреслив Гжегож Олейнічак. 

ПЕРЕВІРЕНЕ РІШЕННЯ 

Гжегож Олейнічак із гордістю показує поля, на яких росте броколі. Він говорить: 

— Найкращою візитівкою фермера є його поле й те, як рослини ростуть і який мають вигляд на ньому. Наше поле броколі виглядає справді чудово. Рослини перебувають у хорошому стані, розвиваються, не видно бур’янів або присутності шкідників. 

Добриво Perlka (цианамід кальцію) — перевірений метод боротьби з бур’янами на цій фермі. Під час вирощування броколі його використовують через 2–3 тижні після посадки рослин, вносять у рядки приблизно 200 кг/га (вже згаданим культиватором з додатковим пристосуванням для внесення добрив). Це добриво є джерелом кальцію та азоту повільної дії для рослин. Крім того, під впливом вологи цианамід кальцію, що міститься в ньому, перетворюється на дициандіамід, який знешкоджує насіння бур’янів, збудників хвороб та шкідників. За вирощування броколі або білоголової капусти таке добриво чудово працює, а як додатковий ефект — поле звільняється від бур’янів і зменшується активність ґрунтових шкідників, а також тих, які певні цикли розвитку проходять у ґрунті. У господарстві вважають його доволі ефективним для боротьби з капустяною мухою. 

Пастки для контролю капустяної мухи

ЗАХИСТ ВІД ШКІДНИКІВ І ХВОРОБ 

Для внесення засобів захисту на фермі Гжегожа Олейнічака використовують причіпний обприскувач Tosseli з повітряними рукавами. Повітряні рукави забезпечують добре обприскування навіть тих рослини, які вже щільно зімкнули ряди. 

Для контролю шкідників на полях проводять регулярний моніторинг. У цьому допомагають пастки. Зокрема, пастки використовують для відстеження льоту капустяної мухи. 

— Я рекомендую це рішення усім виробникам хрестоцвітих овочів, оскільки воно просте й водночас дає надійну інформацію про те, коли потрібно проводити захисну обробку й чи варто її проводити взагалі, — пояснює пан Гжегож. 

В останні роки проблемою на його плантаціях стала білокрилка, присутність якої була виявлена на броколі на початку червня. На момент її виявлення було вирішено використовувати препарат Movento 100 SC, що забезпечує системну дію й тривалий захист. 

Обприскувач із повітряними рукавами

Для головок броколі, особливо тих, що призначені для тривалого зберігання, важливим є захист від хвороб. Переважно це хвороби бактеріальні. Для цього за три тижні до збирання врожаю рослини обробляють препаратом на основі азоксистробіну й дифеноконазолу. Крім того, перед збиранням броколі на зберігання рослини обприскують препаратом Huwa San з дезінфікуючим ефектом (його активний компонент — перекис водню). 

ПІДБІР ГІБРИДІВ 

На фермі вирощують найрізноманітніші гібриди броколі. Чільне місце на полях пана Гжегожа займають гібриди від компанії Sakata. Один із них надранній: він формує головки, які набувають товарного вигляду й придатні до збирання вже через 60 днів після висаджування розсади (без використання додаткового укриття для рослин). 

Сезон збирання триває від середини червня до жовтня або навіть до початку листопада, залежно від погодних умов. Зі сховища броколі продають покупцям до середини грудня. 

Броколі збирають у контейнери, які встановлюють на палети, і транспортують до холодильника якомога швидше: це гарантує довше збереження свіжості й гарного товарного вигляду головок під час продажу. 

Урожай броколі з ферми Гжегожа Олейнічака призначається для продажу на свіжому ринку, основним гуртовим клієнтом є група виробників Amplus, членом якої є фермерське господарство пана Гжегожа. 

— Завдяки довготривалій співпраці маємо гарантований збут броколі. Нам просто потрібно вирощувати, а для того, щоб це робити добре, нам потрібні знання. Ми постійно вчимося самі й відкриваємо нові секрети цієї культури, — наголошує Гжегож Олейнічак. 

ТРИВАЛЕ ЗБЕРІГАННЯ 

Господарство має можливість зберігати броколі в умовах контрольованої атмосфери. Для цього зібрані головки слід охолодити якомога швидше після зрізування на полі: в ідеалі температура в серцевині має знизитися до 3 °C протягом 6 годин. 

Однак перед тим, як броколі надходить в охолоджувальні камери, суцвіття спочатку заливають холодною водою. Така операція запобігає надмірній втраті ваги на початковому (швидкому) етапі охолодження. 

У господарстві також мають досвід застосування препарату SmartFresh для зберігання броколі. Його діюча речовина 1-метилциклопропен (1-MCP) є синтетичним рослинним гормоном, який застосовують для тривалого зберігання овочів і фруктів з метою стримування в них процесів дозрівання і старіння. Речовина 1-MCP блокує етиленові рецептори в клітинах і пригнічує індукційний ефект етилену, адже саме етилен індукує біохімічні процеси, що ведуть до дозрівання й старіння плодів. Зменшення виробництва етилену фруктами й овочами збільшує час їх зберігання. 

Упакований продукт для продажу

Оброблену препаратом SmartFresh капусту броколі можна зберігати в контрольованій атмосфері (3% O2 та 3% CO2) за температури 0,8 °C протягом 2 місяців. 

Щоб головки ліпше зберігалися, пан Гжегож рекомендує встановити систему зволоження в камерах. Завдяки цьому можна тримати вологість повітря на рівні 96–98% і тим самим зменшувати втрату ваги, спричинену випаровуванням води з продукції.  

Джерело: www.warzywapolowe.pl 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ