Агромаркет

Беріть, доки ще є

Беріть, доки ще є

Ринок засобів захисту рослин України цьогоріч очікує сильне потрясіння. На часі — подорожчання генеричних препаратів.

  

Обсяг ринку ЗЗР у незалежній Україні постійно зростає. Виняток становили лише роки кризи, коли постачання пестицидів велося дещо повільнішими темпами. 2017-й теж продемонстрував зростання: у грошовому еквіваленті — приблизно до 1 млрд доларів, а у фізичному — до 118 тис. тонн (імпорт за 11 місяців і внутрішнє виробництво). Втім, цьогоріч ситуація може радикально змінитися.

 

Пестицидів поки що вистачає

 

За даними 2017-го, обсяг імпорту й внутрішнього виробництва зможе забезпечити захист 118 млн га, тобто приблизно чотири обробітки всіх засіяних в Україні площ. Серед гравців на вітчизняному ринку лідерські позиції у 2017-му утримує компанія ADAMA, чий імпорт становить 13,5 тис. тонн, проте за кількістю можливих оброблених площ на першому місці компанія Bayer Crop Science, чиїх препаратів вистачить на захист 9,36 млн гектарів. Серед національних виробників за кількістю вироблених препаратів домінує компанія UKRAVIT, яка торік виробила 7 тис. тонн пестицидів, але за кількістю можливих оброблених площ домінує ALFA Smart Agro, чиїх препаратів вистачить на захист 6,4 млн гектарів.

 

Ложкою дьогтю у цій ринковій бочці меду є фальсифікат, що значною мірою присутній на українському ринку ЗЗР. Точної оцінки цьому явищу ніхто з експертів і гравців ринку дати не може, але вважається, що фальсифікат становить приблизно 20–25% обсягу ринку великого фасування та 80–90% дрібного фасування.

 

Від підробок потерпають і виробники ЗЗР, і фермери — перші втрачають кошти й репутацію своїх препаратів, а другі ризикують втратити врожай і своє здоров’я, вносячи на свої поля недосліджені речовини. Через низку обставин і чинників проблема ця не зменшується, а лише збільшується, особливо після початку конфлікту на сході України, звідки тепер іде контрабанда засобів захисту рослин як на територію України, так і на територію Росії. Власне, це не лише українська ситуація. Такі проблеми мають і країни об’єднаної Європи. Щоправда, туди фальсифікат потрапляє не в таких великих обсягах. До того ж фермер буде позбавлений державної дотаційної підтримки, якщо в нього знайдуть підроблені пестициди. Відтак економія на закупівлі ЗЗР невідомого походження може стати дуже дорогим задоволенням.

 

А в Китаї — тотальний дефіцит

 

Ринок засобів захисту рослин України у 2018 році очікує сильне потрясіння. Воно пов’язане із закриттям заводів у Китаї, який є найбільшим постачальником пестицидів до нашої країни й узагалі найбільшим гравцем на ринку ЗЗР у всьому світі. Річ у тім, що влада КНР має намір поліпшити екологічний стан своєї країни й зменшити шкідливі викиди в атмосферу. У зв’язку із цим було видано наказ про перевірку всіх заводів, що виробляють пестициди, та про припинення роботи тих, які не пройдуть перевірку й не отримають спеціальний дозвіл. Першими почали зупинятися ті виробництва, що спеціалізуються на діючих речовинах інсектицидів, бо вони найбільш токсичні. Вслід за ними закрилося й чимало інших заводів. Відтак на часі — подорожчання засобів захисту рослин. На деякі з них ціна виросла на понад 100%. Утім, і така ціна не є гарантією придбання пестицидів — навіть за умови підписаного договору та передоплати, оскільки на ринку Китаю — дефіцит ЗЗР. Саме через це у 2018-му в Україні теж може виникнути певний дефіцит ЗЗР (попри наявні з минулого сезону залишки). Також уже нині спостерігається різкий стрибок цін (у середньому на 30%) на всі засоби захисту рослин, а на початок активних продажів навесні цей показник може сягнути ще вищої позначки.

Рейтинг постачальників пестицидів в Україну за 11 місяців 2017 року, тонн
 

Ці проблеми стосуються не лише постачальників генеричних продуктів для захисту рослин, а й мультинаціональних компаній, які вже нині прогнозують зростання цін на окремі препарати в межах 15–20%. Оскільки ці компанії стратегічно планують свій імпорт на тривалий період, зниження обсягів постачання ними препаратів на сьогодні не очікується. Відтак найоптимальніший вихід для сільгоспвиробника — купувати засоби захисту рослин уже тепер (бо згодом деяких товарів просто буде неможливо дістати). Ситуація погіршується ще тим, що деякі гравці українського ринку ЗЗР повністю зупинили продаж пестицидів в очікуванні подальшого зростання цін або хоч якогось вирішення ситуації в Китаї. Декотрі постачальники ЗЗР не хочуть ризикувати, купуючи в Китаї пестициди за такими високими цінами. Мовляв, згодом роботу заводів буде відновлено, ціни впадуть, а куплений задорого товар добре продати вже не вдасться. І хоча українські виробники ЗЗР забезпечили свої потужності всіма необхідними технічними речовинами (щоб не зменшувати обсягів виробництва ЗЗР), але оскільки і їх купували за підвищеною ціною, навряд чи варто розраховувати на ціни минулого сезону.

 
Рейтинг постачальників пестицидів в Україну за 11 місяців 2017 року, тис. гектарів
 

 Ціни — в крутому піке

 

За нашими даними, за рік у Китаї вдвічі подорожчали імідаклоприд (+92%) й ацетаміприд (+113%). Хлорпирифос у Китаї за рік подорожчав на 62,84%, а лямбдацигалотрин — на 47%. Інгредієнти для виробництва хлорпирифосу також у дефіциті. Вже у вересні 2017 року середні ціни на гліфосат у Піднебесній були на 40,96% вищими, як порівняти з вереснем 2016-го. І, власне, це зростання триває й далі. Ціни на гліфосат ідуть угору, бо зростає вартість гліцину, який є сировиною для його виробництва.

 

Ціни на метрибузин і дельтаметрин підскочили на 69% за звітний період. На 54,29% за рік піднялися ціни на тебуконазол. Причина та сама — дорожчає сировина. Обмежено пропозицію тіраму, за рік цей продукт подорожчав на 41,67%.

 

Деякі діючі речовини, що виробляють у Китаї, подорожчали більш ніж на третину. Зокрема, середні ціни на біфентрин у Піднебесній протягом року піднялися на 37,93%. Ацетохлор за рік додав у ціні 17,5%, а клетодим — 16,67%, 2,4-Д подорожчав на 18,62%. Ціни на нікосульфурон виросли на 19,05%. Хізалофоп-п-етил став дорожчим на 19,57%, якщо порівнювати з минулим роком. Середні ціни на бета-циперметрин піднялися майже на 23% за цей самий період.

 

На тлі таких разючих цінових стрибків подорожчання деяких продуктів має зовсім незначний вигляд. Хоча врешті воно буде відчутним для агровиробників. Наприклад, ціни на флутриафол у Китаї за рік піднялися на 13,64%. А трибенуронметил — на 9,09%.

 

***

 

Нехай там як, 2018 рік буде складним для всіх, як для імпортерів ЗЗР в Україну, так і для аграріїв. Схоже, час розглянути можливі альтернативи. Постачальники пестицидів, скажімо, можуть звернути свою увагу на інші джерела імпорту ЗЗР, наприклад, на Індію або Європу. Аграрії — збільшити частку використання біологічних засобів захисту рослин і збільшувати додану вартість своєї продукції шляхом переробки.

 

 

Ігор Герасименко,

аналітик ринку ЗЗР «Інфоіндустрія»

газета “АгроМаркет”, лютий 2018 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “АгроМаркет” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».
 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ