Агрономія

Регулятори росту з ретардантною дією є обов’язковою складовою виробництва зерна

Архітектор посівів

Архітектор посівів

Регулятори росту з ретардантною дією є обов’язковою складовою інтенсивної технології виробництва зерна

Інтенсифікація технології виробництва зернових культур, посилене азотне живлення для підвищення врожайності має й зворотний бік — вилягання посівів, що, навпаки, призводить до значних втрат урожаю. Щоб запобігти цьому, аграрії все частіше вдаються до надійного способу — рістрегуляції. Ретарданти стримують рослини в рості, скорочуючи довжину міжвузля й водночас потовщуючи стінки соломини, таким чином посилюючи стійкість стебла до вилягання. Нині на ринку є чимало ретардантів із різними діючими речовинами, відтак із різним механізмом дії на молекулярному рівні. Як працює ретардант Моддус® на основі трінексапак-етилу, ми запитали в самих аграріїв.  

Андрій Щедловський, головний агроном СТОВ «Вікторія» (Луганська обл.) 

— Ретардант Моддус® почали застосовувати одними з перших, як тільки він з’явився в полях України. Ми вирощували пшеницю по паровому попереднику, застосовуючи інтенсивну технологію, відповідно, отримували високі врожаї. Але за інтенсивної технології є ризик вилягання пшениці, що спричиняє значні втрати. Моддус® дає змогу запобігти цим втратам, адже він стримує пшеницю в рості, скорочуючи довжину міжвузля й потовщуючи стінки стебла. Візуально чітко видно, що оброблена пшениця нижча від необробленої, що її колос більший, а зерно в колосі більш виповнене. 

Уперше ми застосували Моддус® на інтенсивному сорті Куяльник одеської селекції — він показував високу врожайність, але сильно вилягав, його було дуже складно збирати. Тоді внесли Моддус® повною нормою 0,4 л/га у фазу кущіння — і вилягання не було. В результаті отримали рекордні 8 т/га. 

Моддус® коригує «поведінку» рослини, підказує, як діяти за певних умов. Торік сильно бракувало вологи, і на оброблених Моддусом® ділянках пшениця відкидала бокові пагони, на яких надалі мав би утворитися колос. От тільки за браку вологи він би все одно не розвинувся, і рослина намарне витратила на їх формування вологу. Моддус® пришвидшив цей процес, «підказав» рослині, що додаткові стебла їй не потрібні в таких умовах, не варто витрачати на них дорогоцінну вологу. Це була саме робота препарату, бо на необроблених ділянках такого не було. У результаті рослина сформувала по два-три продуктивних колоси, які дали якісний урожай першого класу — 6–6,5 т/га. Для нашого регіону це чудовий результат. 

Моддус® — це розумний препарат, що перенаправляє енергію рослини на розвиток кореневої системи замість того, щоб нарощувати вегетативну масу. Відповідно, краще розвивається сама рослина. Ми викопували рослину і бачили, що оброблена рослина має потужніше коріння. 

Моддус® варто вносити на зернових, які мають високий потенціал урожайності, отримують добре живлення. Оброблені посіви пшениці зазвичай дають прибавку врожайності 5–7 ц/га, порівнюючи з не обробленими ділянками. А в середньому такі ділянки показують урожайність понад 6–6,5 т/га. Тому, коли ми бачимо, що ділянка має високий потенціал урожайності, одразу замовляємо на всю площу препарат, щоб запобігти виляганню. У наших умовах тільки весняного внесення Моддус® у фазу кущіння в нормі 0,4 л/га досить, щоб пшениця не вилягала. 

Дуже добре препарат зарекомендував себе на озимому ячмені — як і на пшениці, вносимо його навесні у фазу кущіння в нормі 0,4 л/га. У результаті маємо гарантовану прибавку 5–7 ц/га. Дію препарату чітко видно: на необроблених полях урожайність може бути 4,7 т/га, на оброблених — до 6 т/га. 

Єдине, що потрібно враховувати для внесення препарату, — погодні умови: не застосовувати, якщо прогнозують заморозки. Важливо обрати правильний час для внесення ретарданту, щоб рослина не була в стресі. Окрім того, варто перевіряти на сумісність Моддус® з іншими препаратами, зокрема ЗЗР, адже ми вносимо його в баковій суміші — це раціональніше.  

Василь Яцько

Василь Яцько, директор ТОВ «Отрада Агро» (Херсонська обл.) 

— Ретардант Моддус® ми застосовуємо на озимому ячменю й озимій пшениці років п’ять-шість. Цей препарат допомагає нам запобігти виляганню цих культур. Раніше це була велика проблема для нас, адже значну кількість зернових ми вирощуємо на зрошенні за інтенсивною технологією. 

Компанія «Сингента» рекомендує вносити Моддус® дробно, восени та навесні. Ми дотримуємося цих рекомендацій. На озимій пшениці, яку вирощуємо на зрошенні, його вносимо восени в нормі 0,3 л/га перед початком кущення та навесні у фазу 31 у нормі 0,3 л/га. Для пшениці цього достатньо — вона не вилягає, бо зменшується відстань між міжвузлями й укорочується стебло. 

Осіннє внесення Моддусу® допомагає пшениці нагромаджувати цукри для кращої перезимівлі, сприяє кущінню, кращому розвитку вторинної кореневої системи. В тому, що цукрів рослина нагромаджує більше, ми пересвідчилися за результатами аналізів, які проводимо навесні. 

Для пшениці, яку вирощуємо на богарі, достатньо тільки одного внесення ретарданту навесні — бо вологи в нашій зоні недостатньо, то культура не переростає. 

Звісно, вносячи регулятор росту, зважаємо на погодні умови: якщо прогнозують заморозки, Моддус® не застосовуємо. Щоправда, погода може бути непередбачуваною, як от торік: березень був дуже теплий, тож озимина пішла в ріст, колос почав активно розвиватися, пішов у стебло, а у квітні вдарили заморозки до –13 градусів. У результаті чимало стебел, що дуже розвинулися, відмерли. Тож мали недобір урожаю. 

На озимому ячмені інша ситуація. Ми застосовуємо інтенсивну технологію, розраховану на високу врожайність, без рістрегулятора зібрати врожай не можна — високі втрати через вилягання, проблеми зі збиранням. Увесь ячмінь вирощуємо на зрошенні, тому він дуже вилягає, якщо не обробити рістрегулятором. Вносимо більшу кількість препарату. На початку фази кущення восени вносимо у нормі 0,3 л/га, навесні у фазу 31–32 даємо у нормі 0,4 л/га, а по прапорцевому листку вносимо ще раз у нормі 0,2 л/га, щоб колос, який уже дуже важкий, не «клював» і не відірвався. І тоді ячмінь аж до жнив у доброму стані. 

Моддус® вигідно застосовувати ще й тому, що можна змішувати його з різними препаратами захисту, застосовуючи з фунгіцидами Амістар, Тілт, Елатус Ріа, Альто Супер, інсектицидами Карате, Енжіо, гербіцидами тощо в баковій суміші. 

Щодо економічної вигоди від застосування Моддусу®, то розрахунки показують, що застосовувати його вигідно. Моддус® коштує 41 долар за літр, на гектар ми витрачаємо 680 грн — за нашої планової врожайності 10 т/га — це невеликі витрати. Натомість втрати від вилягання можуть бути значними — ми недоотримали по 2–3 т/га пшениці, ячменю — ще більше. Тому цього року застосовуємо Моддус® на площі 1,5 тис. гектарів.  

Роман Бутенко

Роман Бутенко, головний агроном ФГ «Бутенко» (Чернігівська обл.) 

— Для отримання високих урожаїв озимої пшениці та ярого ячменю у нашому господарстві ми застосовуємо інтенсивну технологію, що передбачає достатню кількість азотних добрив. Це значно підвищує щільність стеблостою, наливання колоса, натомість часто призводить до вилягання посівів. Щоб запобігти цьому, використовуємо різні рістрегулятори, зокрема Моддус® компанії «Сингента», який добре себе зарекомендував. 

На ярому пивоварному ячмені Моддусом® ми обробляємо у два етапи, розбиваючи рекомендовану виробником норму 0,4–0,6 л/га на два внесення. Норми внесення залежать від погодних умов: якщо достатньо вологи й тепла і рослини швидко розвиваються, потрібно брати більшу норму — 0,3 л/га, якщо погода прохолодніша, норму треба зменшувати до 0,2 л/га. Перше внесення робимо у фазу виходу в трубку, друге — безпосередньо перед виходом остя колоса, щоб утримати соломинку, яка тримає колос, й уникнути пониклості колоса. 

Бувають ситуації, що ячмінь дуже активно розвивається весною, тоді в 31-шу фазу можемо комбінувати: вносити Моддус® разом з іншим рістрегулятором. Ми переконалися: якщо поєднувати пів норми двох препаратів, вони разом чудово працюють, дуже скорочуючи перше та друге міжвузля ячменю. 

Навесні застосування Моддусу® на пшениці також залежить від погодних умов: або вносимо чистий препарат, або в суміші з іншим рістрегулятором. Але на пшениці зазвичай практикуємо тільки одне внесення, адже ця культура не має проблеми ламкості колоса, як ячмінь. На пшениці потрібно тільки зробити коротшим і товстішим стебло, укоротивши перше міжвузля, яке найчастіше зламується. Для цього ретардант вносимо у фазу 31 у нормі 0,4 л/га. Препарат працює чудово. Мені подобається.  

Ярослав Пилипчук

Ярослав Пилипчук, агроном ПП «Моя Надія» (Житомирська обл.) 

— Раніше для запобігання виляганню ячменю озимого ми використовували інший рістрегулятор, але він не спрацьовував, тож уже протягом двох років вносимо Моддус®. Обробку проводимо двічі навесні. Перший раз вносимо у нормі 0,4 л/га у фазу виходу другого міжвузля, а друге внесення — по прапорцевому листку в нормі 0,3 л/га. У результаті ячмінь не вилягає, стебло стає міцним, а висота рослини зазвичай стає на 10–15 см меншою. Найголовніше, що маємо прибавку врожайності 850 кг/га на ділянках, де вносили Моддус®. І не лише тому, що посіви не вилягають, а й того, що колос стає більш налитим, насіння більше використовує поживи зі стебла, рослина стає здоровішою. 

Людмила Морозова 

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ