Агрономія

Регулятор росту рослин в умовах посухи забезпечує сталу прибавку врожайності

Стимул для розвитку

Стимул для розвитку
Оброблені Best-а рослини (на фото ліворуч) помітно випереджають у розвитку контроль

Регулятор росту рослин в умовах посухи забезпечує сталу прибавку врожайності.

Через порушення паритету світових цін на готову агропродукцію та на засоби для її виробництва, здорожчання логістики нині рослинницька галузь України опинилася в скрутному становищі. Все частіше доводиться чути, що запас міцності аграрних підприємств вичерпується, аграрії оптимізують технології, заощаджуючи на добривах, ЗЗР, посівному матеріалі, рідше оновлюють парк техніки. Про додаткове підживлення чи біостимуляцію культур навіть не йдеться — тут хоч би забезпечити рослину необхідним поживним мінімумом. Що вже казати про застосування нових продуктів — щоб переконатися у їхній результативності, потрібні роки. 

Володимир, фермер з Вінниччини, який застосовував Best-a у 2023 році: «Плануємо у 2024 році застосовувати окрім Best-a також нові продукти EliGrain-a та EliSun-a»

На щастя, в Україні є сміливці, які навіть за теперішніх умов не бояться випробовувати новинки в промислових посівах. Один із них — фермер Володимир з Вінниччини. 

— Понад 20 років на 1500 га ріллі ми вирощуємо кукурудзу, соняшник, ріпак, зернові. За останні 10 років усе відчутніше стає брак ґрунтової вологи. 300– 380 мм опадів на рік у нашій місцевості — вже задовільно. За таких умов постійно шукаємо способи, як зберегти вологу, допомогти рослині розкрити свій потенціал. Торік застосували регулятор росту рослин Best-a на кукурудзі, обробивши посіви з традиційною технологією обробітку ґрунту та посіви, де практикуємо no-till. У результаті на оброблених препаратом «традиційних» площах качани були більшими, утворилося більше рядів у качані та зерен у ряду, а нижній ярус листків на оброблених рослинах був зеленішим. Урожайність на обробленій ділянці була 11,2 т/га, натомість на необ робленій — 10,4 т/га. По «нулю» отримали ще кращий результат: на необробленій ділянці кукурудза вродила по 8 т/га, оброблена — 8,9 т/га. Думаю, що й реалізація обробленої Best-a кукурудзи вигіднішою. Мені сподобався препарат, він легкий у застосуванні, дає результат. Тож плануємо Best-a застосувати цього року, а також хочемо випробувати деякі нові препарати компанії Elicit Plant: EliGrain-a для зернових та EliSun-a для соняшнику. 

Підтримати кукурудзу 

Регулятор росту рослин Best-a на ринку України всього два роки. Утім, фермер Володимир не єдиний, хто задоволений його роботою. Позаторік препарат було випробувано на площі понад 5 тис. гектарів у центральному та північному регіонах на посівах кукурудзи та соняшнику. У результаті в компанії «УКРПРОМІНВЕСТ-АГРО», що у Вінницькій області, посіви якої потерпали від посухи, отримали до 1 т/га прибавки врожайності після обробки препаратом. 

Саме підвищення стресостійкості рослин, зокрема стійкості до посушливих умов, ставили за мету розробники препарату — мікробіологи французької компанії Elicit Plant, що спеціалізується на біотехнологіях для аграрного сектору. В основі препарату — фітостероли — компоненти ліпідного біошару мембрани, отримані з олійних культур. Проходячи через кутикулу й плазматичну мембрану клітин рослини, вони підсилюють її природну здатність до адаптації й опору різноманітним стресам. Після обприскування препаратом Best-a рослини під дією фітостеролів активно нарощують кореневу систему, що проникає в глибокі шари ґрунту в пошуках вологи й таким чином забезпечує її вологою і елементами живлення. Водночас фітостероли під час посухи дають сигнал до призакриття продихів листкової поверхні, таким чином обмежуючи сумарне випаровування вологи. 

Жерар де Ля Саль: «Після обприскування препаратом Best-a рослини активно нарощують кореневу систему»

Підбиваючи підсумки дворічної роботи в Україні, регіональний керівник Elicit Plant в Україні Жерар де Ля Саль зазначає, що результати роботи препарату Best-a 2022 року були кращими, ніж 2023 року, з кількох причин. Насамперед торік випало достатньо опадів, навіть на Півдні країни, відтак рослини менше стресували. По-друге, недостатній рівень азотного живлення — а, як відомо, чимало аграріїв торік або максимально зменшили дози азоту, або й взагалі від нього відмовилися, — стає обмежувальним чинником роботи біостимуляторів. Адже азот — це, так би мовити, основний «будівельний матеріал» для рослини. Натомість в умовах недостатнього азотного живлення рослина, отримавши від біостимулятора сигнал до розвитку кореневої системи, не здатна її розвинути без достатньої кількості азоту. Ті ж господарства, що давали достатньо азоту, отримали добрі результати після застосування Best-a. За словами Жерара де Ля Саля, торік «УКРПРОМІНВЕСТАГРО» на площі 2100 га в середньому отримав прибавку врожайності кукурудзи 0,45 т/га.

 — Аграрії не можуть контролювати погоду, кожен рік для рослинницького виробництва має погодні ризики, — каже пан де Ля Саль. — Результат роботи регуляторів росту рослин багато в чому також залежить від погодних умов. Але, я вважаю, подібні продукти варто вносити — нехай не на всю площу, можна на невелику ділянку. Щоб наступного року, коли ситуація покращиться, знати, як працює продукт, наскільки він може бути корисним. Принаймні дуже добре показує себе Best-a за органічного удобрення, яке містить значну кількість азоту. Так, цього року продукт застосовуватимуть у Миронівському хлібопродукті, де багато вносять курячого посліду. 

На черзі соняшник і зернові 

Після вдалого застосування Best-a на кукурудзі, соняшнику, сої та зернових компанія Elicit Plant створила нові продукти — EliSun-a для соняшнику та EliGrain-a для зернової групи (в Україні препарат зареєстрований на озимій пшениці та ярому ячменю). Вони працюють за тим самим принципом, що й Best-a, використовуючи унікальні властивості фітостеролів. 

Ігор Болюк розвиватиме дистриб’юторську мережу Elicit Plant

EliSun-a стимулює ріст коренів соняшнику, що забезпечує кращий доступ до водних ресурсів ґрунту, сприяє зменшенню в’янення листя в критичні періоди, збільшенню кількості заплідненого насіння та розміру кошика, зменшенню старіння в період наливання зерен. Такі чудові властивості продукту забезпечили 2023 року у Франції середній приріст урожайності соняшнику 0,32 т/га, збільшення заплідненості квіток на 5%. 

Своєю чергою, EliGrain-a посилює ріст коренів зернових культур, що забезпечує їм кращий доступ до ґрунтової вологи, забезпечує кращу стійкість до посухового стресу, уповільнюючи пожовтіння листя, збільшуючи щільність рослинного покриву й уповільнюючи старіння рослини. Під час водяного стресу рослина зберігає наливання та масу тисячі зерен із високим умістом білка. 

Позакореневе обприскування посівів стимулятором EliGrain-a до появи прапорцевого листка забезпечило у Франції 2023 року середній приріст урожайності 0,48 т/га, зростання заплідненості квіток у колосі на 11% і зменшення використання води на 20%. 

— Цього року ми будемо фокусуватися на роботі з трьома продуктами — Best-a, EliGrain-a та EliSun-a в шести областях України — Кіровоградській, Вінницькій, Миколаївській, Дніпропетровській, Полтавській та Одеській, — зазначає Жерар де Ля Саль. — Саме в цих областях найбільше відчувається брак вологи. З EliSun-a, який є покращеним варіантом Best-a для соняшнику, будемо працювати в промислових посівах. Ми більше ніж упевнені, що отримаємо добрі результати. EliGrain-a застосовуватимемо на демоділянках і в промислових посівах, щоб зрозуміти, якою буде прибавка врожаю. Продукт дуже добре себе показав у Європі, і нема причини, щоб він не показав себе в Україні. Також цього року ми будемо розвивати мережу дистриб’юторів — цим опікуватиметься наш колега Ігор Болюк. Тож французькі регулятори росту рослин в Україні — це серйозно і надовго. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ