Агрономія

Збудники диплодіозу зберігають життєдіяльність до чотирьох років

Збудники диплодіозу кукурудзи S. maydis зимують у вигляді пікнід і міцелію на рештках кукурудзи в ґрунті або на насінні. Пікніди можуть зберігатися, не втрачаючи життєздатності, в рослинних рештках на поверхні ґрунту до чотирьох років, а у верхньому шарі ґрунту – протягом 1-2 років, пише журнал The Ukrainian Farmer.

Для проростання гриба S. maydis найсприятливішими є температури +20…+30°С. Посиленню шкодочинності хвороби сприяє низка чинників:

  • рясні опади;
  • незбалансована родючість ґрунтів;
  • низький уміст калію;
  • поганий дренаж;
  • механічні пошкодження посівів;
  • пошкодження посівів комахами;
  • висока щільність посівів.

Спори гриба виділяються із пікнід і розносяться вітром і дощем, можливо, навіть комахами. У теплих вологих умовах виділення спор відбувається особливо інтенсивно.

«Рослини кукурудзи в основному заражаються через надземні органи й коріння, іноді через вузли між листком і качаном. Проникнення гриба в качан зазвичай відбувається через стрижень. Тому гібриди з незначною листковою обгорткою качанів дуже сприйнятливі до патогену», – зазначає Ольга Башинська, начальниця відділу фітосанітарної експертизи та контролю якості зернових (Держпродспоживслужба).

У заражених стеблах кукурудзи порушується нормальне функціонування судинної системи, що утрудняє пересування поживних речовин і вологи. Це призводить у результаті до зменшення розмірів зерен.

Нагадаємо, диплодіоз щороку виявляють в імпортному зерні кукурудзи. А осередкове зараження диплодіозом може повністю знищити врожай кукурудзи.