Агрономія
Головне:
Агрономія

Зараження понад 60% видів фітопатогенів відбувається через насіння

Через насіння зернових культур – пшениці, ячменю, жита та вівса – відбувається зараження понад 60% видів фітопатогенів, пише журнал The Ukrainian Farmer.

До основних хвороб, що передаються через насіння пшениці, належать тверда і летюча сажки, септоріоз, сітчаста плямистість, фузаріоз кореневої системи; насіння жита – стеблова сажка; насіння ячменю – гельмінтоспоріоз, сітчаста плямистість, тверда й летюча сажки, фузаріоз кореневої системи; насіння вівса – гельмінтоспоріоз, покрита і летюча сажки; насіння озимого ячменю – гельмінтоспоріоз.

Сівба зараженим насінням призводить до передачі хвороб на вегетуючі рослини. Особливо небезпечними є ендогенні хвороби, що містяться в оболонці, під оболонкою насіння, всередині та в зародку (летюча сажка, септоріоз, фузаріози кореневої системи пшениці; гельмінтоспоріоз, летюча сажка вівса; гельмінтоспоріоз озимого ячменю; летюча сажка, фузаріоз кореневої системи ячменю).

Нагадаємо, зросла загроза ураження озимини карликовою сажкою. Крім того, на озимих зернових в умовах 2021 року може розвинутися борошниста роса.