За цінністю попередники озимих культур поділяються на три групи
Усі можливі попередники озимих в порядку їх цінності можна поділити на три групи, пише журнал The Ukrainian Farmer.
Перша — чистий пар. Найкращим є пар чорний, трохи поступається йому пар ранній.
Друга — зайнятий пар. Його обробка починається не менше ніж за 2 місяці до посіву озимих; він найкращий у зволожених районах.
Третя — непарові попередники.
Кращі серед них — бобові культури, крім сої, багаторічні бобові трави.
Добрі — озимий ріпак, рання соя, рання картопля та цукровий буряк перших строків сівби, кукурудза на силос, овочі та інші просапні культури, льон і гречка.
Задовільними є кукурудза і соняшник ранніх термінів збору, соя, сорго.
Найгірші — кукурудза на силос, зернобобові, парова озимина, які прибираються, пізніш, ніж за місяць до посіву озимих.
Однак, кожна озима культура має свої «вподобання» щодо культур-попередників за конкретних ґрунтово-кліматичних умов.
Так, ріпак озимий є одним з найкращих попередників для пшениці: під культуру вносять велику кількість мінеральних добрив, якщо наступною іде пшениця і під неї можуть вносити лише азот.
Вибір попередника озимих культур суттєво залежить від погодних умов конкретного року, кліматичної зони і ґрунтів. Якщо у достатньо вологі роки кукурудза та соя будуть доволі непоганими попередниками, а у сухих умовах Півдня чи в посуху після сої отримати хороші сходи пшениці складно.