Агрономія

Які чинники найбільше впливають на якість зерна пшениці

Які чинники найбільше впливають на якість зерна пшениці

На якість зерна пшениці впливає сукупність трьох чинників: сонячна радіація, сорт, технологія вирощування.

На цьому наголосив заступник директора з наукової роботи ТОВ «Агрофірма «Колос», кандидат сільськогосподарських наук Володимир Багатченко в інтерв’ю в журналі The Ukrainian Farmer.

Перший – сонячна радіація. Що далі на південь, тим більше рослина засвоює сонячну радіацію, що позитивно впливає на якість зерна.

Другий – сорт. Від селекціонера залежить, як рослина засвоюватиме необхідні для якості зерна елементи живлення, які впливатимуть на вміст білка, клейковини тощо.

Третій – технологія вирощування. Треба підбирати відповідну технологію для кожного сорту залежно від його інтенсивності, враховуючи попередник, удобрення, вологозабезпечення, захист.

Нагадаємо, в «Агрофірмі «Колос»» сорти пшениці обирають залежно від попередника.