Агрономія

Які чинники найбільше впливають на врожайність сої, – досвід

врожайність сої

Як показав досвід ПП «Агрофірма “Дзвони”» (Львівська обл.), вибір сорту на 10% впливає на врожайність сої, зокрема з погляду взаємодії з азотфіксувальними бактеріями: є сорти, які надінтенсивно використовують бактерії, і навпаки.

Про це пише головний агроном сільгосппідприємства Ярослав Бай у свої статті в журналі The Ukrainian Farmer.

За його словами, система захисту рослин ще на 25% підвищує шанси отримати вищий урожай. Правильна сівозміна, до якої не входять культури, що уражуються однаковими хворобами та шкідниками, додає ще 10%. Строк сівби – +10% до вищої врожайності.

«З нашої практики соя, посіяна у квітні, показує набагато кращі результати, ніж соя, посіяна в травні, – завдяки швидшому формуванню вегетативної маси, що дає змогу раніше закрити міжряддя і зберегти вологу. Найменше впливає на врожайність сої обробіток ґрунту та глибина висіву – 5%»,

– зазначив Ярослав Бай.

Вирощуючи сою, в господарстві практикували оранку, дискування, глибоке розпушення і дійшли висновку, що обробіток ґрунту не має великого значення для формування кількості та маси тисячі насіння. Головне – відсутність плужної підошви, що дає змогу розвиватися розгалуженій стрижневій кореневій системі й бульбочковим бактеріям на ній.

Якщо коренева система впирається в плужну підошву, їй бракує повітря, доступ до поживних речовин і вологи обмежений. Відтак азотфіксувальних бактерій на такій кореневій системі на порядок менше, а фіксація азоту незначна. Нарешті, якісне збирання та зберігання зерна забезпечує 10% майбутнього врожаю.

Нагадаємо, весняна посівна в ПП «Агрофірма “Дзвони”» цьогоріч стартувала на початку березня.