Як період внесення азотних добрив впливає на вміст білка в зерні пшениці
Плануючи способи підживлення, аграріям надважливо враховувати особливості засвоєння азоту рослинами пшениці. Так, основна кількість білка в зерні пшениці озимої нагромаджується завдяки азотним речовинам із вегетативних органів і тільки в невеликій кількості – внаслідок поглинення азоту кореневою системою після проходження фази цвітіння.
На це звернув увагу Микола Остапенко, старший науковий співробітник Генічеської дослідної станції ДУ ІЗК НААН України у статті в журналі The Ukrainian Farmer.
«Найраціональніше внесення азотних добрив для одержання класного зерна пшениці озимої – дробне, з прив’язкою до фаз розвитку культури», – радить експерт.
Так, перше внесення мінеральних добрив проводять до або під час сівби (5–10% загально запланованої норми), друге підживлення по МТГ на добре розвинених посівах – 20–25%, третє – у фазу повного кущіння до виходу в трубку (60–65%) і четверте – у фазу початку наливання зерна (по прапорцевому листку) – 10–15%.
На полях зі слабким розвитком рослин потрібно скоригувати пропорції дробного внесення: 5–10%, 30–35, 45–55 і 12–20% відповідно.
Нагадаємо, внесення азотних добрив слід розподілити на 3-4 рази протягом вегетації.