Як мінімізувати ризики, пов’язані з дефіцитом вологи, – досвід

У компанії AGROMINO пильну увагу приділяють збереженню вологи. По-перше, намагаються проводити посівну в максимально стислі строки, завдяки чому максимально зберігають вологу. Також сіють дещо зменшеними нормами, як порівняти з нормами, що їх рекомендують виробники насіння. Тобто обирають середнє значення між рекомендованими нормами для зони недостатнього зволоження й оптимального.
Про це в інтерв’ю для журналу The Ukrainian Farmer розповів головний агроном компанії AGROMINO Ярослав Мисник, у підпорядкуванні якого – 32 тис. га на Харківщині.
«Кожен виробник дає свої рекомендації, а оскільки ми вирощуємо багато гібридів, то й норми висіву навіть по одній культурі в нас можуть бути дуже різні. Звичайно, обов’язково корегуємо норму висіву з урахуванням фактичної вологості ґрунту на момент сівби»,
– зазначив Ярослав Мисник.
По-друге, ретельно підбирають гібриди. Щороку висівають близько 100 гібридів кукурудзи та близько 100 гібридів соняшнику. Закладають виробничі досліди на площі 10, 20 або 50 гектарів у різних зонах, щоб порівнювати їх зі своїми стабільними гібридами, які висівають багато років. У разі з кукурудзою останнім часом віддають перевагу гібридам із меншим ФАО для швидшої вологовіддачі й раннього періоду цвітіння, щоб вона встигла нормально запилитися. Адже торік якраз у критичний для розвитку кукурудзи період температура повітря не опускалася нижче за 40 °С понад п’ять днів поспіль, що призвело до значного недобору врожайності.
«Нині більшість гібридів кукурудзи в нас мають ФАО від 250 до 300, частково лишили гібриди з ФАО 320–350. Щодо сої – вона в нас уся з періодом вегетації від 90 до 115 днів. Це дає змогу розтягнути період збирання й мінімізувати ризик потрапляння в пікову спеку в критичні фази розвитку»,
– пояснив агроном.
По-третє, застосовують комбінований підхід до ґрунтообробітку. До кожного поля й культури підходять індивідуально. Основний обробіток в компанії – це глибоке розпушування, також частково застосовують strip-till після кукурудзи на легких ґрунтах і найменше – оранку. А озиму пшеницю висівають після дискування (попередник традиційно – соя або соняшник).
«Якщо сівозміна не потребує корегування, то намагаємося максимально здійснити глибоке розпушування з локальним унесенням добрив. Як показує мій багаторічний досвід і результати дослідів, саме розпушування є найефективнішим у нашій зоні. Оскільки восени та в зимово-весняний період випадає основний обсяг продуктивної вологи, глибоке розпушування забезпечує максимально глибоке просочування вологи в грунт»,
– додав Ярослав Мисник.
Нагадаємо, масштабний аналіз ґрунтув AGROMINO допоміг виявити кілька проблем і вирішити їх.