Агрономія

Як адаптувати технологію вирощування сільгоспкультур до посушливих умов

Як адаптувати технологію вирощування сільгоспкультур до посушливих умов

За низьких запасів продуктивної вологи слід висівати культури з меншим транспіраційним коефіцієнтом та надавати перевагу перспективним ранньостиглим і середньораннім сортам і гібридам.

Про це у своїй статті в журналі The Ukrainian Farmer пише кандидат сільськогосподарських наук Сергій Артеменко (ДУ Інститут зернових культур НААН України).

«Рослини цих сортів і гібридів мають короткі міжфазні періоди, тому менше витрачається продуктивної вологи на формування врожаю. Пріоритет треба віддати сортам і гібридам із високою посухостійкістю до дефіциту вологи й можливістю рослин швидко поновлювати тургор після в’янення. Розміщення агроценозу має передбачати найкращі можливості й найменші загрози, що виходять із навколишнього середовища»,

– зазначив науковець.

Посіви повинні розміщуватись з півночі на південь упоперек «рози вітрів», а це в більшості випадків південно-східний напрямок. Важливого значення набувають також і агротехнічні заходи вирощування культур з елементами вологозахисного спрямування, виконані вчасно та якісно. Підживлення мінеральними добривами в оптимальній кількості, обробка регуляторами росту, внесення мікроелементів є обов’язковою умовою збере ження й раціонального використання запасів продуктивної вологи.

Фітосанітарний стан посівів, підтримання агроценозів сільгоспкультур у чистому вигляді має важливе значення. Чисті посіви унеможливлюють вплив бур’янів як конкурентів за поживні речовини та вологу.

Вдале поєднання всіх чинників впливу й основних елементів технології вирощування до наявних умов довкілля забезпечить раціональне використання вологи, високу пристосованість сільгоспкультур і розкриє потенціал їх продуктивності.

Нагадаємо, перспективним є мульчувальний обробіток ґрунту, за якого на поверхні лишається не менше 60-80% рослинних решток. Також повідомлялося, як зменшити витрати запасів продуктивної вологи за традиційної технології.