Вирощування сорго в Україні має великі перспективи, – прогноз
Один із глобальних викликів, які постають перед сільгоспвиробниками, є зміна клімату. Відповідю на нього є постійна адаптація технології вирощування культур і введення нових посухостійких культур – наприклад, сорго.
Про це AgroTimes розповів Фредерік Ґейдж, керівник напряму з розвитку сорго в Європі компанії ТОВ «Євраліс Семенс Україна» – бренд Lidea.
За його словами, площі під сорго в Європі зростають на 7% щороку, а компанія «Євраліс Семенс» першою у Європі зайнялася селекцією культури. У країнах, де питання посухи стоїть дуже гостро, сорго є однією з основних зернових культур.
«Сорго – дуже перспективна культура для України, – переконаний Фредерік Ґейдж. – Завдяки посухостійкості, витривалості й невибагливості, злак можна вирощувати у посушливих районах, площа яких щороку збільшується. – Якщо порівнювати з кукурудзою саме для посушливих регіонів, ця культура більш оптимальна і щодо потреби у воді, і щодо випаровування».
Окрім того, просо – невибагливе, тож культуру можна вирощувати на бідних ґрунтах – наприклад, на Чернігівщині, й отримувати гарні врожаї, додав експерт.
Сорго є культурою-пасткою, його буде вигідно ввести у сівозміну у регіонах, де є проблема з діабротикою та вовчком.
«Сорго активно використовується у харчових цілях – у виробництві борошна, пластівців і поп-корну тощо, – зазначив Фредерік Ґейдж. – У Молдові сорго дуже активно використовується у виробництві спирту, а в Румунії започаткували проєкт з виробництва віскі із сорго. Окрім того, культуру можна використовувати у годівлі тварин, бо склад сорго і кукурудзи дуже схожий».
Основний споживач сорго в Європі – Іспанія, де більша частина імпортованого сорго використовується у вигодівлі свиней для виробництва хамону.
Нагадаємо, австралійські вчені знайшли спосіб подвоїти розмір зерна сорго.