Агрономія

Австралійські вчені знайшли спосіб подвоїти розмір зерна сорго

Учені з Університету Квінсленда (Австралія) визначили, що цінність і універсальність однієї з найкращих сільськогосподарських культур у світі може бути поліпшена після відкриття генів, здатних збільшити розмір зерна сорго, пише uq.edu.au.

Вирощування такої стійкої до засухи культури, як сорго, стримувалося невеликим розміром її зерен, проте незабаром ситуація може змінитися.

Як зазначив професор Девід Джордан, сорго – третя за поширеністю зернова культура Австралії. Зерно сорго є поживним, швидко засвоюється, має низький глікемічний індекс і не містить глютену.

В ході дослідження вчені розшифрували частину генома сорго і визначили гени, пов’язані з розміром зерна, що значно звузило пошук існуючої генетичної інформації для рису і кукурудзи.

В аналіз були включені дикі родичі домашнього сорго і австралійське сорго. Так, було виявлено спосіб подвоїти вагу зерна.

Крім того, в геномі сорго було ідентифіковано 125 ділянок, в яких варіації в послідовності ДНК були пов’язані з розміром зерна і реакцією на умови навколишнього середовища. Це дозволить дослідникам визначати генетичний контроль розміру зерна з мінімальною зміною ресурсів навколишнього середовища, таких як вода або азот.

Як повідомлялося, вирощування сорго все більш перспективне в умовах глобального потепління.