Вчені зробили серйозний крок до виведення нових високоврожайних сортів пшениці і ячменю
Міжнародна група вчених, включаючи науковців Дослідницького інституту Уейта Університету Аделаїди (Автралія), виявили нові генетичні варіації пшениці і ячменю, що стало важливим кроком у виведенні високоврожайних сортів пшениці і ячменю.
Про це повідомляється на сайті Університету Аделаїди.
Дослідники секвенували набір геномів обох культур і вважають, що це дослідження стане новим напрямком у створенні наступного покоління сортів пшениці і ячменю.
«Пшениця і ячмінь є основними продовольчими культурами в усьому світі, але їх виробництво повинно різко зрости, щоб задовольнити майбутні потреби в продовольстві. За нашими оцінками, тільки виробництво пшениці до 2050 року повинно вирости більш ніж на 50%, в порівнянні з поточним рівнем, щоб прогодувати зростаюче населення планети», зазначив професор Університету Аделаїди Кен Чалмерс.
За словами співавтора дослідження Пітера Ленгріджа, досягнення в галузі геноміки прискорили селекцію, поліпшення врожайності і якості сільськогосподарських культур, включаючи рис і кукурудзу. Однак аналогічна робота в галузі селекції пшениці і ячменю була складнішою.
Сучасні сорти пшениці і ячменю несуть широкий спектр варіантів генів і різноманітних геномних структур, пов’язаних з підвищеною врожайністю, посухостійкістю і стійкістю до хвороб. В рамках двох міжнародних проєктів були секвеновані численні сорти пшениці і ячменю з усього світу.
«Інформація, отримана в результаті цих спільних проєктів, виявила динаміку структури генома і раніше приховані генетичні варіації цих важливих культур, а також показала, як селекціонери домоглися значного підвищення продуктивності. Ця робота буде сприяти створенню наступних поколінь сучасних сортів», – зауважив Кен Чалмерс.
Нагадаємо, названо параметри гібридів і сортів культур, які варто досліджувати на демо-ділянках. Також повідомлялося, що найвищу врожайність у ФГ «Ай-Петрі» за екстремальних погодних умов дав вітчизняний сорт пшениці.