В умовах глобального потепління і відновленні зрошення в Україні можна збирати понад 100 центнерів сої з гектара
Глобальне потепління дало сільському господарству України нові можливості. Про це повідомила заввідділом агрометеорології Укргідрометцентру Тетяна Адаменко.
«Це момент позитивний, особливо для північних або помірно холодних країн. Ми належимо до останньої категорії. Це дуже сприятливе явище для Росії, Білорусі, України, ‒ зазначила вона. ‒ Для сільського господарства це ‒ ресурс тепла, який в Україні збільшився на 200-400 градусів. У нас на півдні з’явилася зона, якої раніше не було: там можна вирощувати рис, бавовник, можна розширювати посадки винограду на північ. Ці зміни відбулися буквально за десять років. У даний момент ми перебуваємо в періоді, коли, якщо цим скористатися, сільське господарство може розвиватися шаленими темпами».
Проте метеоролог зазначила, що цей ресурс потрібно використовувати. «Якщо буде відновлено і розвиватиметься зрошення, при такому теплі можна за рік отримувати по два-три врожаї культур, що мають короткий вегетаційний період, ‒ підкреслила Тетяна Адаменко. ‒ Для сої, тепло- і вологолюбної рослини, взагалі суперумови. Але у нас отримують максимум 24 центнера з гектара, хоча потенціал ‒ 30-60 центнерів. А при зрошенні у Херсонській області можливий кліматичний урожай ‒ понад 100 центнерів сої з гектара. Але без зрошення та ж Херсонщина ‒ зона ризикованого землеробства».
Додати коментар