Агрономія

Надмірне азотне підживлення погіршує процес загартування ріпаку

Надмірне азотне підживлення погіршує процес загартування ріпаку

За інтенсивного вирощування озимого ріпаку значну роль відіграє азот, який є основою формування вегетативної маси та високої продуктивності посівів. Утім, надмірне азотне підживлення призводить до переростання рослин, вони стають крихкими й ламкими. Крім того, надмірне азотне підживлення восени посилює нагромадження води в тканинах, погіршує процес загартування рослин.

Про це AgroTimes розповів Петро Черкас, головний агроном ПАФ «Білий Стік» (Львівська область).

У господарстві «Білий Стік» ріпак підживлюють кілька разів. Перед сівбою вносять польську поліфоску з формулою 6 : 20 : 30 або білоруську з формулою 8 : 19 : 29.

«Наразі добрива вносимо розкидачем під основний обробіток ґрунту по 250 кг/га, але плануємо придбати сучасний посівний комплекс і тоді зможемо вносити під час сівби», – зауважив Петро Черкас. Ріпак добре реагує на загортання добрив нижче від рівня насіння – це стимулює розвиток і ріст кореневої системи в глибину, підвищує стійкість рослин до несприятливих чинників.

Також восени по мерзлоталому ґрунту підживлюють сульфатом амонію і селітрою, вносячи їх розкидачами.

Раніше агроном назвав переваги застосування КАС.