Агрономія

Сходи ріпаку, що не встигли адаптуватись до морозу, гинуть за -10-12 °С

Сходи ріпаку, що не встигли адаптуватись до морозу, гинуть за -10-12 °С

Під час вирощування озимого ріпаку важливо, щоб до настання мінусових температур його сходи встигли адаптуватися.

У період адаптації вони активно накопичують високоенергетичні речовини, включно з розчинним цукром, які потім відтікають у кореневу шийку, точку росту, корінь.

Сходи ріпаку, що не пройшли фази загартування або пройшли неповною мірою щодо вимог температури й строків, гинуть у мороз за -10-12 °С.

Стійкість біоколоїдів, які забезпечують морозостійкість ріпаку, забезпечується захисними речовинами – цукрами, амінокислотами, пентозанами й іншими сполуками з низькою точкою замерзання.

Процес адаптації триває й за мінусових температур (-5…-7 °С). У результаті відтоку вільної води з клітин у рослин підвищується стійкість до низьких температур.

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!