Агрономія

Рівень гумусу в агрофірмі «Колос» за вісім років зріс на 34%

Агрофірма «Колос» на Київщині збільшила рівень гумусу у ґрунті за вісім років на 34%. У 2011 році цей показник становив 3,15%, у 2016-му – 3,55, у 2018-му – 4,22%.

Про це розповів Володимир Багатченко, кандидат сільськогосподарських наук, заступник директора з наукової роботи ТОВ «Агрофірма «Колос» у ході Всеукраїнського практичного форуму «Ефективне землеробство – Прибутковий гектар», що триває в Києві.

За його словами, такого результату вдалося досягти завдяки раціональному використанню органічних та мінеральних добрив та збагаченню ґрунту мікрофлорою.  

Завдяки цьому в господарстві за майже 20 років істотно змінилася й середня урожайність культур:

  • Озима пшениця – з 4,54 т/га до 7,35 т/га;
  • Озимий ріпак – з 2,38 т/га до 3,21 т/га;
  • Кукурудза на зерно – з 5,09 т/га до 10,31 т/га;
  • Соняшник – з 1,75 т/га до 3,86 т/га;
  • Горох – з 1,22 т/га до 2,4 т/га;
  • Соя – з 1,97 т/га до 3,39 т/га.

Раніше повідомлялося, як забезпечити здорову мікрофлору ґрунту.