Агрономія

Названо перевагу ячменю озимого перед іншими озимими колосовими культурами

Однією з переваг ячменю озимого перед іншими озимими колосовими культурами є його скоростиглість. Завдяки цій особливості виробництво може отримувати ранній і якісний корм, пише журнал The Ukrainian Farmer.

Для кожного регіону характерні різні поєднання ґрунтово-кліматичних умов, а також динаміка їх змін під час вегетації рослин як в окремі періоди, так і в різні роки.

Під час вивчення сортів ячменю озимого на землях Миколаївської ДСДС Інституту зрошуваного землеробства упродовж п’яти років виявилося, що вегетаційний період ячменю озимого від сівби до його дозрівання тривав від 241 до 248 днів.

Об’єктом дослідження були чотири районованих сорти-дворучки ячменю озимого вітчизняної селекції.

Найбільша тривалість вегетаційного періоду була в рослин сортів Абориген і Снігова королева, найменша — в рослин сорту Достойний, рослинам сорту Дев’ятий вал належало проміжне положення.

Таким чином, стандартний сорт Достойний належить до скоростиглої групи, інші досліджувані сорти були середньостиглими.