Оброблення сої саліциловою кислотою підвищує її врожайність
Держпідприємство «Асканійське» Інституту зрошуваного землеробства НААН (Херсонська область) провело дослідження щодо впливу на врожай сої способу обробітку ґрунту й оброблення рослин саліциловою кислотою.
Дослід проведено в рамках спільного українсько-американського проекту «Вплив сталого управління сільським господарством на якість ґрунту та продуктивність сільськогосподарських культур» за підтримки Фонду цивільних досліджень і розвитку США й Міністерства освіти та науки України.
Згідно з ним, обробіток ґрунту і оброблення сої саліциловою кислотою значно впливає на її врожай, який на дослідних ділянках він коливався в межах 16,4-31,1 ц/га.
Найнижчий урожай зафіксовано у варіанті із застосуванням нульових технологій – 18,9 ц/га, що на 22,2% нижче, ніж за традиційних технологій.
За обприскування саліциловою кислотою приріст урожаю отримали на всіх варіантах.
За традиційних технологій середня прибавка врожаю після аспірину становила 5,4%, за нульових технологій – 20,3%.
Також установлено, що розгалуженість сої та більша кількість бобів фіксується на сої, що була оброблена саліциловою кислотою.
Додати коментар