Новий стандарт на пшеницю перегляне кількість її класів
Зміни до національного стандарту на пшеницю стосуватимуться переважно оновлення методів визначення показників якості на основі міжнародних стандартів, коригування кількості класів та окремих показників пшениці.
Таке рішення прийнято на засіданні технічного комітету «Зернові культури та продукти їх переробки», повідомляє Мінагрополітики.
У засіданні взяли участь представники Мінагрополітики, експортери, представники хлібопекарської і борошномельної галузей, науковці та сільгосптоваровиробники.
Вони обговорили надіслані до міністерства та технічного комітету пропозиції від учасників ринку щодо оновлення діючого стандарту на пшеницю, які будуть враховані у першій редакції оновленого стандарту.
Крім змін, які стосуються показників якості пшениці та кількості класів, обговорювалась можливість введення відсоткового показника наявності в зерні пшениці клопа-черепашки. За словами науковців, сьогодні зафіксовано успішну практику застосування українських сортів пшениці, стійких до цього шкідника.
Довідка
Технічний комітет 170 створено на базі Інституту зернових культур НААН України наказом Міністерства економічного розвитку і торгівлі України (№ 1414, від 27.11.2014 р.) за сприянням Міністерства аграрної політики та продовольства України і Національної академії аграрних наук України.
До складу ТК входять 24 організації – колективні члени (відомства, науково-дослідні інститути, вищі учбові заклади, державні та приватні підприємства, асоціації), які займаються науково-практичною діяльністю у галузях вирощування, заготівлі, зберігання, переробляння та експортування зерна і зернопродуктів.
Склад комітету буде переглядатися найближчим часом для розширення участі виробників з метою врахування позиції представників зернового ринку.
Додати коментар