На півдні України артишок можна вирощувати як багаторічну рослину
На території України артишок як багаторічну рослину можна вирощувати в південних областях.
В інших регіонах його вирощують в однорічній культурі за умови сівби яровизованим насінням, через розсаду.
Рід артишоків налічує 140 видів, з яких придатні до вживання принаймні 40. Водночас в Україні сьогодні зустрічаються лише два види цієї рослини: іспанський та колючий.
В їжу використовують молоді кошики артишоку – суцвіття, що зрізують до початку цвітіння.
Для споживання кошики очищують від грубих твердих лусок залишків стебла та обережно видаляють серцевину так, щоб залишилося їстівне м’ясисте квітколоже й основи зовнішніх лусок, які піддають кулінарній обробці.
З них виготовляють пюре, соуси, їх також консервують, відварюють і фарширують.
Додати коментар