Агрономія

Лише 10% загорнутої в ґрунт соломи проходить процес гуміфікації

Під час розкладання внесеної в ґрунт соломи переважають два основних процеси: мінералізація до кінцевих продуктів (вуглекислоти, води та мінеральних елементів) та гуміфікація з утворенням стабільних гумусових речовин. 

Про це йдеться в статті журналу The Ukrainian Farmer

Як повідомила науковий співробітник ННЦ «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О. Н. Соколовського» кандидат с.-г. наук Анжела Кутова, мінералізація сприяє переходу в доступний стан закріплених в органічній речовині елементів живлення. Під час гуміфікації свіжої органічної речовини формуються специфічні гумусові сполуки й агрономічно цінні фізичні властивості ґрунту. 

«В середньому зі свіжої органічної речовини, що надійшла в ґрунт, 90% мінералізується до кінцевих продуктів і тільки 10% закріплюється в стійких до розкладу органічних формах», — зазначила науковець. 

На процеси гуміфікації найбільше впливають гранулометричний склад ґрунту, кількість органічних речовин, що надходять до ґрунту, характер локалізації, додаткове внесення мінеральних добрив.

Читайте також:Зелені добрива дозволяють збільшити вміст гумусу в ґрунті

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!