Агрономія

Лляна олія швидко втрачає цінні харчові властивості

Лляна олія швидко втрачає цінні харчові властивості

Олійний льон має великий потенціал для багатьох галузей господарства.

Це посухостійка культура, що не виснажує ґрунти та є добрим попередником для інших сільгоспкультур.

За даними ФАО, вміст ліноленової кислоти в олії льону, яка придатна в основному на харчові цілі, становить 10-35%.

Усю лляну олію можна вживати у їжу, але свіжовичавлена олія дуже швидко окислюється та втрачає найцінніші харчові властивості.

Якщо для технічної переробки це приводить до незначних втрат (хоча бажано використовувати сучасні технології переробки й консервування), то для харчового напряму це робить олію протягом місяця непридатною для подальшого використання.

З цих причин найпридатнішими для харчових цілей є сорти льону медичного та харчового призначення з підвищеною оксистабільністю за рахунок зміненого якісного складу олії та вмісту антиоксидантів (токоферолів), що значно подовжує термін зберігання олії.

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!