Вирощування кормових бобів поліпшить асортимент кормових культур
Для розширення асортименту високопродуктивних збагачених протеїном кормових культур, аграріям варто звернути увагу на кормові боби.
Таку пораду дав Микола Зосимчук, заступник директора з наукової роботи Сарненської дослідної станції ІВПіМ НААН, пише журнал The Ukrainian Farmer.
На кормові цілі використовується зерно, борошно, солома кормових бобів, достигле подрібнене зерно або надземна маса від початку цвітіння, на силос — зелена маса за достигання нижніх бобів. За 15–16% вологи зерна вміст протеїну досягає 30, БЕР — 45–47%. У 100 кг зерна налічується 120 к. о. і 24 кг перетравного протеїну.
Значна частина білка припадає на водорозчинну фракцію амінокислот, яка добре засвоюється як білковий концентрат за додавання її до інших кормів.
Кожна кормова одиниця зеленої маси кормових бобів містить 130–140 г протеїну, а насіння має 25–35% білка, 0,9–1,5% жиру та 50–60% крохмалю. Зелену масу згодовують свіжою або використовують для виготовлення силосу.
Для силосування також використовують солому бобів, яку подрібнюють і додають до кукурудзяної маси в кількості 120–150 кг на 1 т кукурудзи. За поживністю силос із кормових бобів дорівнюється до концентрованих кормів.
Зелена маса бобів також багата на вітаміни (каротин, аскорбінова кислота, рибофлавін), мінеральні солі (особливо солями кальцію).
Для покращення якості силосу кормові боби придатні для вирощування в сумішці з кукурудзою та пайзою.
Додати коментар