Агрономія

Редька олійна може стати цінною кормовою культурою на Західному Поліссі

Для розширення асортименту високопродуктивних збагачених протеїном кормових культур на осушуваних землях Західного Полісся, аграріям варто звернути увагу на редьку олійну.

На цьому наголосив Микола Зосимчук, заступник директора з наукової роботи Сарненсько дослідної станції ІВПіМ НААН, пише журнал The Ukrainian Farmer.

Редька олійна — це однорічна культура родини хрестоцвітих, холодостійка та вологолюбна культура (сходи витримують приморозки до –3…–4 °С, а дорослі рослини — до –5…–6 °С).

Вегетаційний період за весняної сівби триває приблизно 60 днів, а за літніх проміжних посівів — на 15–20 днів коротший. Після скошування рослини можуть повторно відростати. Врожай отави зазвичай менший, ніж першого укосу.

За оптимальних умов за 30–45 днів вегетації отава забезпечує до 150 ц/га зеленої маси з умістом протеїну на 3–4% вище проти вмісту його в першому укосі. Врожайністю зеленої маси може досягати 700 ц/га. У 100 кг зеленої маси міститься 12–16 к. о., 26–29% сирого протеїну.

Редька олійна забезпечує виробництво зелених і концентрованих кормів, шроту й макухи. Насіннєва продуктивність висока — 20–25 ц/га, уміст олії в насінні — 40–50, а в макусі — 10%. Білка, збалансованого за всіма незамінними амінокислотами, в насінні міститься до 37%.

До ґрунтів редька олійна невимоглива, але не рекомендується її вирощувати на важких оглеєних надмірно вологих ґрунтах.