Господарство на Запоріжжі виводить із сівозміни кукурудзу
Через зміни клімату та дефіцит вологи ФГ «Ай-Петрі», що на Запоріжжі, зменшує посівні площі під кукурудзою. В господарстві також розглядають можливість повного її виведення із сівозміни.
Про це AgroTimes розповів голова та засновник ФГ «Ай-Петрі» Олександр Мовчан.
За його словами, донедавна частка зернової в структурі посівів господарства займала 25%, цьогоріч її зменшили до 5%, а наступного року кукурудзою мають намір засіяти не більше 2-3%. Саме на таку площу вже придбали посівного матеріалу.
«Кукурудзу ми завжди сіяли на хороших землях у заплаві, де розташована частина наших полів. Втім, цього року кукурудза в нас постраждала від травневих заморозків. Завдяки опадам, що випали в кінці травня, 60% її «ожило», втім, ці рослини почали відставати у розвитку», – зазначив фермер.
Він також розповів, що збирали кукурудзу в господарстві з підвищеною вологістю, розуміючи, що більше вона вже не висохне. В результаті зерно продали без доробки з вологістю 16-17%.
«У регіоні нашого господарювання вирощувати кукурудзу стає все менш доцільно, тому прийняли рішення вивести її з сівозміни, або лишити її невелику частку у структурі посівів, аби не втратити кваліфікацію», – додав фермер.
Нагадаємо, «Альфа-Агро», що на Херсонщині, повністю виводить соняшник із сівозміни.