Агрономія
Головне:
Агрономія

Як правильно змішувати рештки, щоб отримувати стабільні урожаї

AgroTimes
Джерело:
AgroTimes
Поділитись:

Змішування пожнивних решток на невелику глибину — перший крок до отримання стабільних урожаїв.

На цьому наголосив Йоханн Татцбер, агроном, незалежний консультант Case IH з ґрунтообробної техніки (Австрія), пише журнал The Ukrainian Farmer.

За лущення стерні завдання полягає в тому, щоб перервати капілярність рослини — робити це потрібно на мінімально можливу глибину, щоб зберегти дорогоцінну вологу й забезпечити оптимальні умови для життя живих організмів у горизонті, де вони живуть. Тому пожнивні треба змішати, а не закопати, підкреслив експерт.

«Закопали рештки — забудьте про нітрифікацію, вони будуть гнити в землі, сприятимуть розмноженню хвороб і бактерій, а від поля виділятиметься неприємний запах», — додає Йоханн Татцберг.

Також 25–30% мають бути на поверхні й виконувати захисні функції від водної та повітряної ерозії. Ці правила актуальні для всіх культур.

Такі роботи можна виконувати восени чи навесні. Після змішування решток і розпушення горизонту, він має бути вирівняний для сівби.

«Якщо хочете зберігати вологу в ґрунті, проводьте тільки необхідні операції на полі. Зокрема, знищення ущільнення, що сприятиме отриманню стабільної врожайності культур», — підсумував пан Йоханн.

Джерело:
AgroTimes

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ