Агрономія

Як адаптувати ФАО кукурудзи до змін температурних режимів

Відомо, що чутливість рослини до високих температур варіює залежно від стадії розвитку. На кукурудзі це питання всебічно досліджено через її суттєву залежність від теплових ресурсів.

На це звернув увагу Ігор Барсуков, кандидат сільськогосподарських наук (Інститут рослинництва імені В.Я. Юр’єва НААН) у статті в журналі The Ukrainian Farmer

Так, сходи кукурудзи з’являються за температури не нижчої як +10+12 °С. Але підвищення температури під час проростання кукурудзи призводить до пришвидшеного росту проростків і в той самий час до зниження їх маси на 10% – на кожний градус підвищення температури температурного порогу в 26°С.

У період активної вегетації кукурудзи за верхню межу росту і розвитку кукурудзи взято +30°С, вище за яку гине і висихає пилок і приймочки маточок, припиняються процеси нагромадження сухої речовини.

У зоні південного Степу кількість діб із максимальною температурою >30°С за вегетаційний період дорівнює 25-30. Це суворо посушлива зона, із середньою кількістю опадів за вегетаційний період 240 мм. У помірно посушливих умовах північного Степу (середня кількість опадів за вегетаційний період 280 мм) і східного Лісостепу (300 мм) кількість таких діб зменшується до 10-15, але лишається на шкодочинному для кукурудзи рівні, особливо в нинішніх непередбачуваних кліматичних умовах.

Спостерігається тенденція до зростання частоти й тривалості періодів спекотної погоди. Отже, формула розрахунку суми ефективних температур потребує змін: усі температури, що вищі за +30°С, треба рахувати як +30°С.

«Що відбувається, якщо в таких умовах посіяти гібрид із більшим ФАО в надії на те, що тепла й тривала осінь дасть змогу кукурудзі вдало закінчити вегетаційний період? Високі температури впродовж розвитку рослин не сприятимуть вчасному проходженню фенофаз, і гібрид на передбачений час збирання виявиться недозрілим, із поганою якістю зерна або просто з нерентабельним рівнем урожайності», – зазначив Ігор Барсуков.

Нагадаємо, урожайність кукурудзи і її вологість не завжди залежать від ФАО.