Собівартість вирощування та врожайність озимої пшениці в Німеччині вдвічі вища, ніж в Україні
Як показало дослідження, проведене компанією «Пьотінгер Україна», собівартість вирощування озимої пшениці у господарствах Німеччини вдвічі вища, ніж в Україні.
Про це повідомив бренд-менеджер компанії «Пьотінгер Україна» Володимир Мірненко в ході конференції «День агронома: прибуткова агрономія», передає кореспондент AgroTimes.
За його словами, головною причиною цього є вища заробітна плата, вартість оренди землі, ціни на оригінальні ЗЗР та обслуговування техніки.
Разом із тим середню врожайність озимої пшениці німецькі фермери отримують також удвічі вищу, ніж вітчизняні. Так, якщо в Україні вона в середньому становить 4 т/га, то в Німеччині – 8 т/га.
«Собівартість сільгоспвиробництва в Україні також зростатиме в першу чергу за рахунок зростання заробітних плат, адже вже зараз складно знайти фахового спеціаліста в агросекторі. Крім того, після відкриття ринку землі зросте вартість оренди, як показує досвід інших країн. При цьому за нинішніх витрат в Україні озима пшениця може бути рентабельною за врожайності 5-6 т/га, тоді як в Німеччині це поріг, за яким виробництво буде збитковим», – зазначив Володимир Мірненко.
Він також зауважив, що одним із чинників високої врожайності озимої пшениці в Німеччині є більш ефективне використання вологи. Так, у Німеччині з 1 мм опадів формують 18-20 кг пшениці, а в Україні – 6-12 кг.
Додати коментар