Собівартість вирощування спельти нижча проти пшениці, але є складнощі зі збутом
Собівартість вирощування спельти нижча проти інших культур. Культура була досить цікавою з економічного погляду для господарства (навіть за невисокого рівня агротехніки й агрофону), доки нею не зацікавились агрохолдинги та не завалили зерном Європу, а разом і ціну обвалили.
Про це розповів Івано Бойко, директор господарства «Жива земля Потутори», що займається органічним землеробством.
«Тому нині наше господарство сіє спельту тільки під замовлення покупців з України, і шукає можливості для експорту», — додав фермер.
У Потуторах вирощують спельту української та швейцарської селекції (з фіолетовим відтінком).
Серед переваг спельти — її надзвичайна витривалість. Культура може рости на не дуже родючих ґрунтах, її не уражають хвороби й шкідники на полі та на складі. Але зерно спельти складніше в обробітку, ніж її родички: якщо в пшениці 90% зернин обмолочується, а 10% — ні, то в спельти це співвідношення — відповідно 10:90, що вимагає застосовувати лущільну машину.
Загалом, технологія вирощування спельти подібна до вирощування пшениці.