Агромаркет

Експортний потенціал цукру дорівнюватиме 450–500 тис. тонн

Експортний потенціал цукру дорівнюватиме 450–500 тис. тонн

За попередніми оцінками, із середнього показника виходу цукру з 1 га на рівні 6,8 т і площ під цукровим буряком у 213 тис. гектарів, цього року можемо отримати 1,45 млн тонн цукру. 

Про це в статті для журналу The Ukrainian Farmer повідомив директор НПЦ «Цукробурякового виробництва», член Комітету АПК при Торгово-промисловій палаті України Олександр Коротинський.

З тим обсяги внутрішнього споживання значно менші. 

«За підрахунками цукрових заводів, через зменшення їх власних запасів цукру маємо річне споживання на рівні 920 тис. тонн на рік, а за даними Мінекономіки — 1 млн тонн на рік. Сюди потрібно врахувати перехідні залишки 100 тис. тонн цукру. Наразі перехідні залишки цукру в Україні, за даними Мінекономіки, становлять 350 тис. тонн», – розповів Олександр Коротинський.

За його прогнозами, на наступний маркетинговий рік експортний потенціал дорівнюватиме 450–500 тис. тонн цукру. 

Нагадаємо, наразі гуртові ціни на цукор у Європі перевищують внутрішні, але з часом, згідно з прогнозом НПЦ «Цукробурякового  виробництва», мають зрівнятися. Також ми писали, що вирощування цукрових буряків за останні роки значно здорожчало. Ми повідомляли, що цього року планують працювати 29 цукрових заводів.