Кліматологи змоделювали врожайність абрикоси до 2050 року
Вчені-кліматологи «Інституту виноградарства і виноробства ім. В.Є.Таїрова» зробили моделювання змін клімату на 30 років вперед і за його результатами вивели можливу врожайність та імовірність пошкодження абрикоси від морозів. Так, ймовірність пошкодження абрикоси взимку в 2011-2030-х і 2031-2050 роки складає 1%, а крони – не перевищує відповідно 10 і 15%. Ймовірність пошкодження цієї культури заморозками під час цвітіння не перевищує відповідно 30 і 40%.
Про це в коментарі AgroTimes розповіла Галина Ляшенко, доктор географічних наук, професор Національного наукового центру «Інститут виноградарства і виноробства ім. В.Є.Таїрова».
Дослідження виявило, що ймовірність пошкодження абрикоси взимку в 2011-2030-х і 2031-2050 роки складає 1%, а крони – не перевищує відповідно 10 і 15%. Внаслідок прояву заморозків весною в період цвітіння ймовірність пошкодження абрикоси не перевищує відповідно 30 і 40%.
Потенційна врожайність визначається ресурсами світла і генетично зумовленою здатностю використовувати їх для формування органічної речовини, додає професор. Якщо за 1986-2005 роки вона складала 20 т/га, то в 2011-2030 роки – 15 т/га, а в 2031-2050 роки – 18 т/га. Кліматична можлива врожайність, яка враховує ще й ресурси вологи, в ці періоди становить відповідно 15, 10 і 12 т/га.
«Моделювання визначило максимально можливу за ресурсами світла, тепла і вологи врожайність абрикоси в південних районах Херсонської області, — уточнює пані Ляшенко. — Проведені дослідження показують, що найбільша зміна як ресурсів тепла, світла, вологи та умов морозо- і заморозконебезпечності, так і врожайності абрикоси буде відзначатися до 2030 року, а до 2050-го можна очікувати наближення умов до кліматичної норми».
Результати досліджень на абрикосі, які отримали кліматологи Інституту ім. Таїрова, дозволяють їм зробити аналогічні, але вже комплексні дослідження інших видів і сортів плодових культур на всій території України. Це може стати важливим чинником для агрокліматичного обґрунтування зміни спеціалізації плодівництва по природних зонах і регіонах країни, наголошують вчені.
Читайте також: Гібрид абрикоси, сливи та персика ідеально переносить заморозки та посуху