Важливо не дати розвинутися спорам оїдіуму і мільдью
Виноградарі часто недооцінюють небезпеку найпоширеніших хвороб винограду – оїдіуму і мільдью. Обробки проводять, вже видно гроно. Але це помилка. Хвороба вже розвилася, а препарат має термін післядії.
Про це повідомляє журнал «Садівництво по-українськи».
«Дуже часто виноградарі недооцінюють небезпеку найпоширеніших хвороб винограду – оїдіум і мільдью, – розповів Андрій Гайдай, засновник розплідника щеплених саджанців винограду ТОВ «Виноград Одеса». – Вважають, що не пізно обробляти виноград, коли вже видно гроно. Це помилкова думка. Важливо не дати спорам розвинутися раніше. Крім того, враховуйте, що у кожного препарату є строк післядії, тобто не можна обробити й через п’ять днів ягоду зривати й нести на ринок».
За словами Андрія Гайдая, для профілактики хвороб та шкідників дуже важливо всі зайві гілки й листя, які залишилися під час обрізування ранньою осінню, ретельно прибирати й спалювати. Це на 25–30% розвантажить виноградарів у наступному році.
«Ну і потрібно напрацювати свою схему класичних оброблень – у всіх вони різні.
У захищеному ґрунті немає нормального вентилювання, тому хвороби й шкідники стрімко розвиваються. Якщо захищений ґрунт ми обробляємо 8 разів, то відкритий цьогоріч обробили тільки один», – сказав спеціаліст.
У розпліднику радять обробляти виноград до цвітіння двічі і після цвітіння три рази. Препаратів для оброблення дуже багато, і може розвиватися залежність від них. Більше як 2–3 рази один і той самий хімікат застосовувати не рекомендують.
Тому краще чергувати їх протягом сезону.
Читайте також: Як боротися із мільдью