Овочі-Ягоди-Сад

Для отримання красивих та смачних яблук принаджують комах-запилювачів та проріджують зав’язь

Для отримання красивих та смачних яблук принаджують комах-запилювачів та проріджують зав’язь

Щоб отримати красиві й смачні яблука, слід принадити в сад комах-запилювачів, а також контролювати кількість плодів на дереві, порадив Казимир Томала, доктор сільськогосподарських наук, професор кафедри садівництва Варшавського університету сільського господарства (Польща).

Про це повідомляє журнал «Садівництво по-українськи».

Окрім заселення рудих осмій та/або джмелів, а надалі – проріджування квітів та/або зав’язей, також можна впливати не лише на якість/розмір яблук, а й на регулярне плодоношення дерев. 

«Без проріджування важко перейти від кількісного до якісного критерію. Наслідком недооцінення проріджування зав’язей є спрямування на переробку близько 50% урожаю яблук», – наголосив учений. 

На його думку, правильне виконання хімічного проріджування квітів чи зав’язей не погіршує зберігання яблук. Яблука, що розвинулися з королівських квіток, містять на 20% більше кальцію, ніж ті, що з бічних. Хімічне проріджування зав’язі також зменшує витрати на ручне коригування кількості зав’язей на дереві. «Окупність 1–2-разового ручного проріджування є очевидною, особливо в таких сортів, як Голден Делішес і клонів Ред Делішес. Дрібні яблука цих сортів мають посередній смак, а великі — це справжній делікатес», – підкреслив Казимир Томала.

Читайте також:Помірний ріст яблунь сприяє регулярному плодоношенню