Тваринництво

Комфортне перебування худоби на пасовищі запобігає низці захворювань

Правильна організація керування пасовищами у м’ясному скотарстві дозволяє значно наростити рентабельність виробництва яловичини. За організації пасовищ слід дотримуватися таких основних принципів: достатньо простору, води, світла, чистого повітря, корму та місця для відпочинку тварин, пише журнал The Ukrainian Farmer.

Для м’ясної худоби надзвичайно важливо достатньо простору та максимальне невтручання в процес вирощування. Адже на випасах на свіжому повітрі тварини здоровіші, краще засвоюють корми, швидше ростуть, у результаті чого фермери отримують екологічно чисту яловичину.

Сонце забезпечує їх вітаміном D, що позитивно впливає на репродуктивне здоров’я. Довге перебування на денному світлі стимулює синтез нейромедіатора дофаміну, який допомагає у нейрорегулятивних процесах травлення в рубці.

Тварин потрібно забезпечити додатковою годівлею на пасовищі, організовуючи криті мобільні та спеціально облаштовані місця для сіна або соломи.

Виробникам слід ураховувати й екологічну систему, в якій розташовано пасовище, і кліматичні та погодні умови, що постійно змінюються, і коливання ринку вже готової продукції тощо.

Комфортне перебування худоби на пасовищі запобігає низці захворювань, дає можливість споживати достатньо корму, тому правильне місце для відпочинку (захист від сонця, дощу, вітру) має неабияке значення в організації пасовища.

Як повідомлялося, у Криму взялися за розведення герефордської породи ВРХ.