Українські фермери не виявляють інтересу до вирощування часника
Попри високі ціни на часник у квітні минулого року – до 160 грн/кг, українські фермери не поспішають вирощувати цю культуру через складнощі технології вирощування та зберігання, високу волатильність ринку та значну конкуренцію з іноземними виробниками. Тому 90% часнику в магазинах – імпортований з Китаю та Єгипту.
Про це повідомляє Agravery.
«Спостерігаю невелику тенденцію до збільшення посівів часнику та кількості господарств, які вирощують часник», – сказала Анна Морозова, cпівзасновниця ТОВ «UkrUP» – кооперації промислових виробників часнику в Україні.
Повної статистики щодо посівів немає. Бо в Україні часниковий ринок на 80%, а, може, і більше, – це дрібні власники, тіньова економіка.
За даними Державної служби статистики України у 2020 році посівна площа під часником складає 23,9 тис. га (на рівні 2019 року), з них 0,9 тис. га – у сільськогосподарських підприємств та 23 тис. га – у господарствах населення.
Нагадаємо, у Китаї завершився сезон вирощування часнику, у склади закладено рекордну кількість продукції – 4,46 млн тонн, що на 30% більше, ніж торік.
На думку експертів галузі, збільшення виробництва часнику в цьому сезоні випередило попит, що природно призвело до зниження цін. Середні закупівельні ціни на свіжий часник становили $0,36/кг, що є значним падінням порівняно з минулим роком.