Проблема не в нестачі овочесховищ, а в системності, – експерт
На думку Андрія Ярмака, економіста інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (FAO), проблема зберігання овочів не в нестачі професійних сховищ, а в системному підході до бізнесу.
Про це повідомляє Сomments.ua.
«Потужностей по зберіганню у нас досить, але проблем із зберіганням дуже багато, – зауважив експерт. – І починаються вони з того, що овочі і картопля не зберігаються самі по собі. Тобто, побудувати найсучасніше сховище недостатньо, щоб зберегти продукцію. Потрібно поміняти технологію вирощування та адаптувати її для вирощування овочів і картоплі саме для зберігання».
На його думку, потрібно навчитися овочі прибирати вчасно, правильно зберігати і допрацьовувати.
«Також проблема в тому, що у нас потужності зі зберігання розподілені нерівномірно. Дрібних виробників багато, а сховищ у них або зовсім немає, або вони примітивні і неефективні. Причина банальна – дрібному невигідно самому будувати сховище, – наголосив Андрій Ярмак. – Ефективним сучасне сховище буде десь від 1500 тонн одноразового зберігання, враховуючи витрати на проект і інфраструктуру під сховище».
За словами економіста, овоче- або картоплесховище не може бути окремим бізнесом, тому що воно ніколи не окупиться. Адже ціни навесні можуть бути навіть нижчими, ніж під час збирання.
Ще одна проблема – в овочівництві відсутня системна робота з експорту.
«Без експортоорієнтованих проектів ми будемо завжди мати цінові гойдалки, тому що овочі – це недорогий продукт. Якщо їх трохи менше, ніж потрібно для внутрішнього ринку, доводиться ввозити, а значить оплачувати доставку, маржу трейдерів і т.п. – ціни злітають до небес. Якщо їх трохи більше – ще гірше – ніхто не вміє експортувати, і їх везуть на звалище», – сказав експерт.
Читайте також: Україна забезпечена сучасними картоплесховищами на чверть від потреби, – експерт