Проти альтернаріозу на томаті знайшли органічний пестицид
Два роки група вчених з Університету Танта і Науково-дослідного інституту патології рослин, Центр сільськогосподарських досліджень (Єгипет), у співпраці з колегами з Університету Флориди, (США) досліджували in vitro протигрибні властивості галової кислоти і двох її похідних: сірінгової і пірогалолової кислот проти A. solani протягом сезонів 2019 і 2020 років. Всі випробувані сполуки виявляли фунгістатичну дію і пригнічували радіальний ріст міцелію гриба дозозалежним чином.
Про це повідомляє MDPI.
Галова кислота – органічна сполука, що добувається з кори дуба, рослин чаю та інших дубильних екстрактів. Alternaria solani (або альтернаріоз) являє собою хвороба листя у пасльонових, яка знижує врожай і контролюється агрохімічними пестицидами.
Cимптоми A. solani включають характерну плямистість листя (у вигляді темних кілець з масою грибних спор і з подальшим хлорозом і дефоліацією), у важких випадках – оперізування стебла і ураження плодів.
Оскільки в світі зростає попит на органічні овочі, то контроль Alternaria solani важливий не тільки для томатів.
Дослідження in vitro показало, що все випробувані сполуки виявляють фунгістатичну дію і пригнічують радіальний ріст міцелію A. Solani дозозалежним чином.
У двох окремих рослин експериментах ці сполуки ефективно пригнічували розвиток симптомів хвороби і площу її прогресування без будь-яких фітотоксичних ефектів на оброблені рослини томата.
Крім того, всі протестовані з’єднання позитивно поліпшили біохімічні показники оброблених рослин, включаючи вміст хлорофілу, загальну кількість розчинних фенолів, загальну кількість розчинних флавоноїдів і ферментативну активність каталази, пероксидази і поліфенолоксідази протягом сезонів 2019 і 2020 років.
І що особливо важливо, обробка галловой кислотою і її похідними значно збільшувала всі компоненти врожаю, такі як загальна кількість квітів і плодів, а також врожайність кожної рослини томата в обох експериментах.
«Беручи до уваги фунгітоксічность фенольних кислот проти A. solani за відсутності фітотоксичності для оброблених рослин томатів, ми вважаємо, що галловая кислота і її похідні можуть бути стійкою екологічно чистої стратегією контролю, що дозволяє частково або повністю скоротити використання хімічних фунгіцидів проти A. Solani», – підсумовують автори.
Читайте також:Щеплення грибами може захистити томати від Tuta absoluta