Виробництво соняшникової рафінованої олії в І півріччі зросло на 25%
Незважаючи на фінансову та економічну кризу, карантинні обмеження, спричинені пандемією COVID-19, олійно-жирова галузь України демонструє зростання виробництва олійно-жирової продукції.
Про це повідомляють в асоціації «Укроліяпром».
Так, за підсумками січня -червня 2020 року, в порівнянні з відповідним періодом 2019-го, в Україні зросло виробництво олії соняшникової нерафінованої – на 8,3%, олії соняшникової рафінованої – на 25,8%, шроту соняшникового – на 4,6%, маргаринової продукції та жирів спецпризначення – на 9,4%, соусів, включаючи майонез – на 9,8%.
Натомість скоротилося виробництво соєвої олії (-2,7%) та соєвого шроту (-4,5%) через дефіцит сировини (соєвих бобів) на внутрішньому ринку.
За підсумками вересня-червня 2019/20 МР, у порівнянні з відповідним періодом 2018/19 МР, зросло виробництво олії соняшникової нерафінованої – на 9,7%, олії соняшникової рафінованої – на 24%, шроту соняшникового – на 2,5%, маргаринової продукції та жирів спецпризначення – на 10%, соусів, включаючи майонез – на 11,4%.
За цей період виробництво соєвої олії скоротилось на 6,8%, соєвого шроту – на 7,3% через дефіцит сировини (соєвих бобів) на внутрішньому ринку.
Нагадаємо, експорт ріпакової, свиріпової та гірчичної олії у І кварталі зріс у 14 разів.