Тваринництво

Годівниці – головне джерело надмірної розтрати корму на свинофермі

Годівниці – головне джерело надмірної розтрати корму на свинофермі

Розтрата корму скорочує прибутковість свиноферм. Зіпсований корм коштує грошей, що напряму позначається на прибутках.

Крім того, просипаний на підлогу, згодом він накопичується у системі гноєвидалення. Для глибоких ванн це не критично, а для систем, де гній витікає в лагуни, надмірне потрапляння корму зменшує здатність суспензії текти. Як результат – утворення осаду й забивання дренажів.

Головним джерелом надмірної розтрати корму є годівниці. Правильно налаштована годівниця мінімізує втрати корму без скорочення продуктивності свиней. Загальне правило – годівниці слід перевіряти щодня, щоб пересвідчитися в достатності подачі корму свиням і відсутності втрат.

Вибираючи годівниці, варто звертати увагу на механізм регулювання подачі корму. Якісний механізм має забезпечувати широкий діапазон налаштувань і мати шкалу контролю, працювати навіть тоді, коли годівниця заповнена повністю.

Від того, як працює механізм регулювання, залежить рівень заповнення кормового піддона. 100%-ве заповнення веде до перевитрат корму, а занадто мала пропускна здатність – до його браку. Практика свідчить, що оптимальним є заповнення піддону на 60% – для свиней на дорощуванні, на 55% – на початковій стадії відгодівлі, на 45% – після досягнення тваринами 70 кг.

Корм не повинен висипатися в піддон легко. Свині, використовуючи природний рефлекс рити рилом під час годівлі, мають штовхати механізм годівниці, щоб із бункера висипалися невеликі порції свіжого корму.

Чи розсипатимуть свині корм, залежить також від конструкції піддона. Він має бути пласким і досить широким, щоб тваринам було зручно їсти й вони не наступали на нього. На ділянці дорощування за ширини піддона 20 см 50% поросят наступають у корм під час годівлі. За ширини 20 см свині на відгодівлі не наступали в годівницю взагалі. За ширини 30 см близько 20% наступали в піддон, а за ширини 40 см усі свині наступали в годівницю, розкидаючи корм на підлогу.

Вартість заміни годівниць швидко компенсується за рахунок економії кормів і зниження витрат на гноєвидалення. Альтернативою можуть стати годівниці для зволоженого корму, що мають вбудовані ніпелі для подачі води. Це покращить ефективність використання корму, скоротить витрати на воду й обслуговування системи водопостачання.

Як повідомлялося, правильні напувалки на свинокомплексі дозволяють не витрачати зайву воду.