Агрономія

Агрофірма «Колос» розвиває кілька напрямів селекції озимої пшениці

Фахівці ТОВ «Агрофірма «Колос» у селекції озимої пшениці працюють у кількох напрямах.

А саме: над підвищенням урожайності, а саме — збільшенням коефіцієнту кущення, продуктивних стебел і маси колоса; над поліпшенням показників якості — вміст білку, клейковини, натури та маси 1000 зерен; а також над підвищенням стійкості до ураження збудниками хвороб, стійкості до вилягання.

Про це розповів керівник ТОВ «Агрофірма «Колос» Леонід Центило, пише журнал The Ukrainian Farmer.

«Працюємо над створенням сортів, стійких до несприятливих погодніх умов — посухо- і зимостійких, різної стиглості: від ультраранніх до пізньостиглих», — зазначив пан Леонід.

У своїй селекційній роботі агрофірма використовує різний вихідний матеріал: від місцевих районованих сортів — до різних віддалених культур.

«Селекційний матеріал піддаємо дії різних мутагенних чиників, щоб покращити якість озимої пшениці та виділити нові ознаки, які будуть корисні при вирощуванні даної культури», — пояснив керівник ТОВ «Агрофірма «Колос».

На даний час до державного реєстру занесено три сорти озимої пшениці селекції агрофірми — Центилівка, Світило і Пустоварівка. На полях господарства на Київщині вони дають стабільно 70-80 ц/га, при випробуванні у господарствах на Поділлі — 70-75 ц/га.

Ще шість сортів «Агрофірми «Колос» знаходяться на стадії державного сортовивчення і реєстрації.