На Херсонщині побудують цех з виробництва кавунового меду
Проєкт «Зелені хутори Таврії» в Херсонській області місяць тому почав будівництво механізованого цеху для виробництва кавунового меду – бекмесу. Завершити його планують до кінця липня.
Про це повідомляє AgroPortal.
«Бекмес відомий мені з дитинства. Він заміняв цукор, який коштував дорого. Робили такий мед з нетоварного кавунів. 70-100 років тому сік кавуна у великих жаровнях ставили на вогнище: волога випаровувалася протягом 10-12 годин – і з нього утворювалося таке собі повидло », – розповів керівник проекту «Зелені хутори Таврії» на Херсонщині, Олександр Долинко.
Підприємство вперше зварило бекмес 4 роки тому.
«До коронавируса ми брали близько 30 тис. туристів за сезон. Ось і давали їм пробувати кавуновий мед. Особливо цікавим явищем це було взимку. Ми побачили: людям подобається, будуть попит та прибуток», – пояснив підприємець.
За його словами, в цьому році за сезон тут планують виготовити 1 т продукції.
«Хочемо в 10 разів збільшити виробництво. Восени-взимку фасувати – і потім реалізовувати. Будемо демонструвати його на виставках, поширювати серед туристів і через інтернет», – сказав Олександр Долинко.
Він вірить, що в Україні спростять дозвільну систему і це дозволить безпроблемно продавати кавуновий мед.
«Хоча ціну поки не встановлювали, але переконані, що ця ідея здатна приносити додаткові гроші. Звичайно, тільки виготовлення бекмеса, і нічого більше, не може бути основним джерелом доходів для виробника. Це – не настільки великі грошові надходження», – спрогнозував виробник.
На його переконання, такий продукт може зацікавити і Європу. Однак, вважає він, щоб вийти на іноземні ринки, потрібно об’єднуватися. Бекмес вже зацікавилися місцеві ресторани.
Читайте також: Вчений назвав найсмачніші сорти кавунів