Тваринництво

У Великій Британії б'ють на сполох через можливе зростання імпорту американської курятини, вирощеної з використанням антибіотиків

Після виходу Великої Британії з Європейського митного союзу уряд країни планує значно знизити тарифи на імпорт м’яса з таких країн, як США, з якими ще немає угоди про вільну торгівлю сільськогосподарськими товарами.

Тарифи на м’ясо птиці будуть знижені на 40%, пише Poultry World. Є також побоювання, що уряд Великої Британії може ухвалити рішення щодо відміни нинішньої заборони ЄС на промите хлором м’ясо курки.

У доповіді від впливової групи «Збережемо наші антибіотики» йдеться про те, що використання антибіотиків на фермах Великої Британії було скорочено на 50% в період 2014-18 років у результаті добровільних дій фермерів-птахівників із відмови від використання профілактичних антибіотиків.

З посиланням на дані Британської ради з птахівництва, які охоплюють 90% птахівничої промисловості Великої Британії, в доповіді зазначається, що використання антибіотиків у курей зараз становить близько 12 мг діючої речовини антибіотиків/кг одиниці корекції населення і 47 мг/кг – у індиків. У США ж ці показники – відповідно 25 мг/кг у курей і 426 мг/кг у індиків.

Відмінності у використанні антибіотиків між ЄС і США можуть збільшуватися найближчими роками через різні підходи, наголошується у доповіді.

 «Американські фермери продовжують масово зловживати антибіотиками, незважаючи на  попередження про загрозу для здоров’я людини, що зростає, – заявив прес-секретар групи «Збережемо наші антибіотики» Колін Нунан. – Британські споживачі повинні бути стурбовані, якщо торговельна угода між Великою Британією та США призведе до збільшення імпорту м’яса і молочних продуктів, вироблених у США таким чином».

За його словами, США хочуть укласти з Великою Британією торговельну угоду, засновану на мінімальних міжнародних стандартах щодо тварин і антибіотиків. «Але якщо уряд Великої Британії погодиться з таким підходом, є ризик позбутися прогресу, досягнутого британськими фермерами в скороченні використання антибіотиків», – зауважив він.

Нове законодавство ЄС, яке набуває чинності 28 січня 2022 року, заборонятиме будь-яке рутинне застосування сільськогосподарських антибіотиків, включаючи всі види профілактичного лікування груп тварин. США, навпаки, рішуче виступають проти спроб припинити профілактичне лікування.