Українське молоко все ще дорожче за європейське
До середини травня споживчий попит на молочну продукцію в Україні почав відновлюватися, але основним фактором впливу на молочний ринок все ж варто вважати стабілізацію і навіть зміцнення світових цін на біржові молочні товари.
Про це повідомляє «Інфагро».
Така динаміка не в останню чергу пов’язана з рівнем операційної рентабельності виробництва молока, яка цієї весни відчутно знизилася через тиск закупівельних цін і дорогу кормову базу.
Високі ціни на зернові, обумовлені карантином і супутніми обмеженнями, «соєві правки», ймовірне подорожчання добрив – усі ці чинники безпосередньо чи опосередковано впливають і на привабливість виробництва молока.
За розрахунками «Інфагро», операційна маржа виробництва молока в другій половині травня для високопродуктивних підприємств становить приблизно 15%, а для всієї категорії сільськогосподарських підприємств у середньому знаходиться на нульовому рівні.
Українське молоко залишається дорожчим від того, що пропонується на європейському спотовому ринку. У перерахунку на базові показники 3,8% жиру і 3,2% білка середня українська ціна відповідає 0,29-0,31 євро/кг (без ПДВ), тоді як ціни споту в Західній Європі після зміцнення становлять 0,25-0,27 євро/кг.
Нагадаємо, виробництво молока в Україні за чотири місяці скоротилося на 3,6%.
Також триває низхідний рух поголів’я корів у країні. На 1 травня – мінус 6,6%.