Вітчизняна картопля удвічі дорожча закордонної через високу собівартість, - експерт
Ціна на молоду картоплю вітчизняного виробника стартує від 40 грн/кг, тоді як картопля з Єгипту – від 19 грн/кг. На думку голови Асоціації постачальників торговельних мереж Олексія Дорошенка, така ситуація закономірна, оскільки українська картопля вирощується переважно в господарствах населення і має високу собівартість.
Про це повідомляє Gazeta.ua.
«Українські фермери вирощують молоду картоплю в дуже малих об’ємах. 95% картоплі, яку ми бачимо на ринку, це та, яка вирощується для власного споживання і надлишок продається на ринку. Ціноутворення тут складається не по тому, скільки витратили», – пояснив експерт.
Єгипетська і білоруська картопля дешевша за українську, бо її вирощують промислово.
«Українські виробники, які почали вирощувати картоплю промислово, ще мають кредити за техніку та інше обладнання, а кредити в нас під 22%. Відповідно ціна висока. Зараз важко спрогнозувати, яка буде ціна української картоплі восени. Якщо ми почнемо завозити картоплю, як робили торік, то ціна буде досить низька. Якщо інші країни перекриють кордони – буде високою. Останні три роки українці почали вирощувати менше картоплі» , – сказав Олексій Дорошенко.
Читайте також:Посівний матеріал картоплі подорожчав нинішнього сезону на 30–40%, – фермер
Додати коментар