Фітат у раціонах нежуйних тварин знижує показники продуктивності
Фітат – це яскраво виражений антипоживний чинник у раціонах, що негативно впливає на продуктивність і перетравність макро- й мікроелементів, білків, жирів, крохмалю та енергії в шлунково-кишковому тракті моногастричних тварин і птиці.
Фітатний фосфор засвоюється в організмі свиней і птиці тільки частково – через відсутність достатньої кількості ендогенної фітази. Певною мірою фітат призводить до «голоду» свиней і птиці, бо зв’язує важливі поживні речовини та знижує їхню засвоюваність.
Однак це можна досить легко усунути за допомогою екзогенної фітази, що дозволяє сучасним високопродуктивним бройлерам і свиням повністю реалізовувати їхній величезний генетичний потенціал.
Учені довели, що наявність фітату в раціонах нежуйних знижує показники продуктивності. Збільшення вмісту фітату в раціоні, що не містить фітазу, може на 3-28% зменшити середньодобові прирости бройлерів, до 44% – середньодобові прирости молодняку курей, до 37% – середньодобові прирости поросят.
До того ж фітат здатний зв’язувати не лише ті мінеральні речовини, що надходять із кормом, а й забирати їх у різних ендогенних ензимів, у яких ці метали є кочинниками.
Фітат також знижує абсорбцію натрію в тонкому кишківнику та збільшує його ендогенні втрати, тим самим він може перешкоджати абсорбції глюкози, галактози й амінокислот.
Як повідомлялося, брак кобальту у птиці посилює дефіцит вітаміну В12.
Довідка
Фітат (сіль фітинової кислоти) є основною формою зберігання фосфору в насінні і є у всіх клітинах рослин. Він нагромаджується під час росту до моменту дозрівання насіння й становить 60-80% загального вмісту фосфору в злакових, бобових і олійних культурах. Раціони моногастричних тварин у середньому містять 2,5-4 г фітатного фосфору.
Додати коментар