Овочі-Ягоди-Сад

Чому в капусти тріскаються головки?

Чому в капусти тріскаються головки?

У ранньої капусти в середньому товарна врожайність становить 80–85%, середньостиглої — 85–90%, пізньостиглої — 92–96%, решта — це нетоварна продукція. До нетоварної продукції належать не тільки дрібні та пошкоджені головки, але й тріснуті.

Часто буває, що виробник начебто дотримався технології вирощування капусти, але місцями на полі трапляються тріснуті головки. Виникає закономірне питання: що стало причиною такого явища? Щоб розібратися в ситуації, потрібно виділити основні фактори, які спричиняють розтріскування головок.

ВОЛОГА

Однією з важливих причин розтріскування головок є надмірна вологість. Капуста –– вологолюбна культура. У період вегетації вона вибаглива до вологості ґрунту й повітря, при цьому вимоги забезпеченості її водою змінюються залежно від віку рослин. Недостатній полив капусти затримує формування головок, збільшує відсоток відходів (зеленого листя) та кількість головок, що не зав’язалися. Натомість перезволоження, а саме затоплення коренів, призводить до їх відмирання впродовж 12 годин. Велике значення має відносна вологість повітря, яка повинна бути в межах 60–90%, саме тому капуста добре почувається на дощуванні.

Для проростання насіння капусти потрібна волога в кількості 50% від маси насіння. Мірою росту і збільшення кількості листків кожна рослина випаровує щодня близько 10 л води. За оптимальної вологості ріст внутрішніх листків капусти відбувається швидше за зовнішні, тому вони щільно прилягають один до одного зсередини, формуючи щільну головку.

За надлишкової вологи та різких перепадів температури повітря ріст листків настільки пришвидшується, що призводить до розтріскування головки, викликаючи цим погіршення якості продукції, призначеної для тривалого зберігання. Правильно розрахована кількість поливів забезпечує високий урожай відмінної якості та запобігає розтріскуванню головок.

Щоб головки капусти не тріскалися за рясних дощів, за чотири тижні до збирання врожаю вносять комплексні мінеральні добрива з мікроелементами (з акцентом на бор і молібден).

ТЕМПЕРАТУРА ПОВІТРЯ

Капуста білоголова є холодостійкою рослиною, проте варто продумувати правильні строки посадки розсади навесні, оскільки це теж може впливати на розтріскування. Ступінь холодостійкості капусти залежить від сортових особливостей, віку й умов вирощування рослин. Насіння починає проростати за температури 2–3 °С, оптимальна температура для проростання становить 18–20 °С. За температури 11 °С сходи капусти з’являються на 10–12-й день, за 18–20 °С –– на 3–4-й день, оптимальною температурою для росту і розвитку є 15–18 °С. Загартована розсада капусти в полі переносить заморозки до 5–7 °С. Температура понад 25 °С негативно впливає на формування головок, призупиняється ріст і подовжується період вегетації.

Високі температури повітря в поєднанні з надмірним зволоженням у кінці вегетаційного періоду також призводять до розтріскування головок, оскільки майже сформовані головки знову починають рости. При цьому зовнішні постарілі листки не здатні наздогнати молоді внутрішні, що викликає утворення тріщин. Тріснуті головки швидко уражаються хворобами і погано зберігаються.

МІНЕРАЛЬНІ ДОБРИВА

Для формування врожаю капуста потребує достатньої кількості поживних речовин. Особливо їй потрібно багато азоту і калію. Азот є основним елементом, який впливає на загальну врожайність. Однак надлишок його викликає надмірний ріст листків у капусти. Так, на формування 10 т головок капуста виносить із ґрунту N –– 41 кг; P2O5–– 14 кг; K2O –– 49 кг. Фосфор впливає на формування потужної кореневої системи.

Від наявності в ґрунті калію в доступній формі залежить майбутній урожай. Нестача калію подовжує строки дозрівання, знижує якісні, кількісні показники та може бути однією з причин розтріскування капусти.

Кальцій забезпечує формування більш продуктивної кореневої системи, покращує якість капусти. Підвищені дози калійних добрив підвищують урожайність, знижують розтріскування головок та покращують лежкість.

ТЕРМІНИ ЗБИРАННЯ

Ще однією важливою причиною розтріскування капусти є несвоєчасне збирання достиглих головок. Наприклад, головки ранньої капусти зазвичай поступово зрізують на плантації і прямо з поля направляють до роздрібної мережі. Але іноді через труднощі з реалізацією господарства не можуть вчасно зібрати весь урожай ранньостиглої капусти у фазі технічної стиглості головок. Не слід забувати, що рослина постійно росте, тому незібрані головки починають тріскатися, особливо під час спекотної або дощової погоди. Що довше на полі залишається незібраною капуста, тим більше буде тріснутих головок унаслідок її переростання.

Щодо пізніх сортів капусти, то їхні головки ростуть повільніше, тому спекотним літом вони ще тільки формуються. Утворення головки пізньостиглої капусти відбувається в кінці літа і восени, в сприятливу для культури погоду, тому дає тріщини рідко.

З іншого боку, передчасне збирання капусти може призвести до надмірного в’янення головок під час зберігання.

РЕЖИМ ЗБЕРІГАННЯ

Глибокий спокій у головок капустяних рослин нетривалий, тому під час зберігання потрібно створювати умови, що сприяють продовженню періоду вимушеного спокою, найчастіше шляхом підтримання знижених температур у діапазоні від мінус 1 °С до 0 °С. Зберігання капусти за температури 2–4 °С сприяє диференціації верхівкової бруньки. Це викликає розтріскування головок і зниження стійкості до збудників хвороб, особливо сірої гнилі. Розтріскування відбувається також внаслідок подовження кочериги в другій половині зберігання, що є показником завершення диференціації верхівкової бруньки та закінчення терміну зберігання.

В основний період зберігання має підтримуватися оптимальний температурно-вологісний режим: температура від мінус 1 °С до 0 °С і відносна вологість повітря на рівні 90–95%. За високих температур зберігання капусти відбувається більш інтенсивний розвиток верхівкової бруньки, проростання і розтріскування головок, посилюється випаровування води і витрата сухих речовин на дихання.

В умовах зберігання в газовому середовищі сповільнюється розвиток верхівкової та бічних бруньок, подовжується період спокою, призупиняється розтріскування головок.

ЗАПОБІЖНІ ЗАХОДИ

Серед запобіжних заходів –– вирощування стійких до розтріскування головок сортів і гібридів капусти. Під час придбання насіння капусти слід звертати увагу на швидкість визрівання головок і на терміни збирання врожаю.

Для профілактики розтріскування застосовують зрошення. Капуста має отримувати воду постійно та рівномірно, тоді вона не буде розтріскуватися. Також для профілактики розтріскування білоголову капусту збирають своєчасно мірою її достигання.

Щоб уберегти достиглі головки капусти від розтріскування (особливо ранньостиглі), можна їх два-три рази пригнути в один бік. Коренева система частково порушиться, припиниться активний потік поживних речовин у головку. Таким способом можна розтягти період збирання головок до 10–15 діб.

Лілія Гойсюк, канд. екон. наук
Подільський державний аграрно-технічний університет
Леся Гойсюк, канд. с.-г. наук

журнал “Плантатор”, березень 2020 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Плантатор” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ