Про нові органічні малинники площею 40–50 га на кілька років можна забути, – експерт
На великих площах органічних малинників неминуче виникають проблеми. Натомість розвиток органічного ягідництва можливий через мале фермерство з площами обробітку 3–5 га.
Таку думку в колонці на AgroTimes висловив Костянтин Січной, проєктний менеджер ТОВ «Дедденс Агро».
«Думаю, про нові органічні малинники площею 40–50 га на кілька років можна забути. На таких великих площах неминуче виникають проблеми: то зі збиральниками, то з поливом (не вистачає дебету свердловин або інші негаразди).
Розвиток органічного ягідництва можливий через мале фермерство з площами обробітку 3–5 га, але ці фермери мають бути прив’язані до холодильника в радіусі 50–70 км, якщо мова про малину. Для полуниць ідеально мати власний невеликий холодильник або возити їх не далі ніж за 10 км. Вони різко втрачають якість, що дві години їх треба забирати з поля. Щоб перевезення до холодильника було рентабельним, він має бути або близько, або треба формувати одразу велику партію».
Крім того, Костянтин Січной вважає, що скорочення площ в органічному ягідництві –– це й відгомін зменшення рентабельності.
«Українські виробники мусять продавати органічні ягоди на 15% дешевше, ніж поляки, лише через те, що в ЄС у такий спосіб мінусують ризики, пов’язані з можливим виявленням в українських органічних ягодах залишків пестицидів. Адже ні для кого не секрет, що контроль за використанням заборонених препаратів в органічному виробництві у нашій країні доволі слабкий. Більше уваги приділяється зерновим і технічним культурам, ягодам –– менше. А якщо відверто, то це питання на совісті контролюючого органу та самого виробника, який має бути зацікавленим постачати іноземним партнерам якісний товар».
Читайте також:Херсонські органічні кавуни постачатимуть у Великобританію
Додати коментар